‘Je wordt vaak genoeg erg overvraagd’

“Nu de bussen al een tijdje niet rijden, ben ik nu gewend om vaker een taxi te betalen. Maar ik schrik vaak genoeg van de bedragen die gevraagd worden. Je wordt vaak genoeg erg overvraagd”, zegt een burger aan de krant. Een arme vrouw nam een taxi van Flora naar de Tweede Rijweg en moest SRD 47 betalen. De vrouw schrok van het bedrag, want normaal betaalde ze tussen de SRD 30 en SRD 35. En bij vertrek rekende een andere chauffeur SRD 17,50 voor hetzelfde traject.  Een andere burger gaf aan dat zij van de hoek van Munder naar KKF SRD 10 tot SRD 12,50 betaalde, maar dat zij nu SRD 20 moet neertellen. Dat komt bij deze burger heel vreemd over. “Ik belde de volgende dag weer voor een taxi om naar dezelfde plaats te gaan en betaalde dan SRD 15. Ik begrijp er helemaal niets van”, zegt de burger.

Naar aanleiding hiervan zijn er gesprekken gevoerd met enkele taxichauffeurs. “Er zijn anderen die het te bont maken, maar uiteindelijk ligt het niet in onze handen. Dat mensen klagen over de prijs, heb ik zelf ook meegemaakt. De afstand, route en het verkeer spelen namelijk een rol, maar overvragen probeer ik juist niet te doen.  Als ik voor mezelf weet dat ik een andere route neem om de file te vermijden, dan stem ik eerst met de klant af. Als hij of zij akkoord gaat, dan pak ik het op, zo niet blijf ik bij het afgesproken bedrag”, zegt een taxichauffeur.

Een andere taxichauffeur gaf aan dat zij niet altijd in de gaten kan houden wat de prijs voor de rit uiteindelijk zal zijn. “Hoe ik met een meter rij, kan ik het bedrag niet zelf bepalen. Je kunt de klant van tevoren wel een inschatting geven als hij of zij vraagt, maar het loopt vaak genoeg toch anders uit. Een woordenwisseling over de prijs heb je vaak, maar uiteindelijk moeten wij ook verdienen. Je kan niet van een afstand van de stad naar Tourtonne verwachten dat je maar SRD 15 gaat betalen in deze harde tijd. Wij moeten uiteindelijk ook onze betalingen doen, iets verdienen en het vervoer onderhouden”. 

De tijd (koers) is veranderd, dus de bedragen gaan ook veranderen. Ook wordt gesteld dat de recente verhoging van de brandstofprijzen een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de taxiprijzen. “Dat er overvraagd wordt door taxichauffeurs die met een meter rijden, kan niet”, zegt de directeur van een bekend taxibedrijf.  De afstand speelt volgens hem ook een rol. “Als de klant van een verre afstand belt, dan gaat het bedrag zeer verschillen met een klant die van het Centrum belt of van de centrale van het taxibedrijf vertrekt. Het feit dat er toch overvraagd wordt, gaat dan onderzocht moeten worden. Uiteindelijk moeten wij elkaar helpen en niet elkaar uitbuiten.  Het vertrouwen in ons moet niet geschaad worden, dus een onderzoek gaat zeker gedaan worden”, aldus de directeur van het taxibedrijf.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: