Rashonden stelen is een ‘business’

Cynthia Ashruf, voorzitter van de Henk Abrahams Stichting, noem het triest dat mensen honden stelen. Recentelijk werd een video gedeeld, waarop een brutale dief een puppy lokte naar het hekwerk, waarna het dier door de spijlen werd weggetrokken en meegenomen. Ashruf uit haar afkeuren hierover. “De meeste hondeneigenaren houden van hun dieren.” De afgelopen jaren ziet zij dat een aantal personen het stelen van rashonden als een business zijn gaan beschouwen, omdat er een beloningspremie ‘verdiend’ kan worden. De hondendieven houden dan facebook in de gaten, waarna zij bij een oproep met de hond tevoorschijn komen om hun ‘vindersloon’ te cashen. Een andere reden voor het stelen van honden is omdat personen soms op zoek zijn naar een rashond, die zij laten kruisen met hun eigen rashond. Hierdoor kan men beschikken over puppy’s voor de verkoop. Ashruf noemt dit “waardeloos”. Dit is dan ook een bijkomstige reden waarom zij de samenleving oproept om hun dieren te laten steriliseren. “Juist omdat er personen zijn die via deze fokmethoden te werk gaan.”

De hondenhoeder vindt dat aan deze vorm van dierenleed een einde moet komen. Aan de groep die dieren steelt om een beloning te kunnen verdienen, vraagt de voorzitter van de Henk Abrahams Stichting dat zij zich realiseren hoeveel pijn zij gezinnen en hondeneigenaren doen. “Mensen houden van hun dieren en je doet niet alleen het dier veel leed aan, maar ook de eigenaren.” Zelf kiest Ashruf niet voor het woord eigenaren, maar voor ‘mensenkameraden’, omdat mensen geen eigenaar van dieren maar een kameraad zijn, licht zij toe.

Gezondheidstoestand

Een andere reden waarom het stelen van dieren ook nadelen voor het dier inhoudt, is omdat de gezondheidstoestand van het dier onbekend is bij de dief. Of het dier aan medicatie of speciale voeding is, weet zo iemand niet.

Binnenland

Je zou ook bijna kunnen spreken van een ander fenomeen. Uit haar informatie worden rashonden niet per toeval gestolen. “Vaak verdwijnen gestolen honden het binnenland in, waar ze verkocht worden aan verschillende groepen buitenlandse personen, die nieuwe leefgemeenschappen stichten in de jungle.” Ashruf geeft aan dat het niet uit te sluiten is, en dat haar organisatie informatie ontvangt dat honden veelvuldig in opdracht worden gestolen. Het zijn dan vooral de rashonden, die in voorkomende gevallen verdwijnen, aldus de voorzitter van de Henk Abrahams Stichting.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: