Kindermishandeling: “Als je hoort dat iemand moord en brand gilt, bel de politie”

Wanneer een ouder of verzorger bijzondere mate van onzorgvuldigheid aan de dag legt in de opvoeding of verzorging van een kind en waarbij er ook letsels optreden, dan kan dit leiden tot vervolging. Advocaat Serena Essed zegt dat kindermishandeling kan leiden tot een paar jaar gevangenisstraf. Het strafrechtelijk deel in gevallen van kindermishandeling is wettelijk goed geregeld. De advocaat verwijst ook naar de rol van de instituten die dit geheel een belangrijke rol te vervullen hebben en noemt het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz) als voorbeeld. Gekeken zal moeten worden naar de capaciteit om zorg te kunnen dragen voor de bescherming van kinderen. De procedure om een ouder uit de macht te ontzetten, ontstaat in zijn algemeenheid nadat een vordering is ingesteld bij de rechter. Hierna wordt aan Bufaz gevraagd om een onderzoek in te stellen. Een aspect is het horen van de betrokkenen bij de raadkamer door de rechter. Essed haalt verder aan dat personen die kennis dragen van strafbare feiten of mogelijke strafbare feiten dit bij de politie kunnen aangegeven. “Het kan zelfs aan de procureur-generaal worden gevraagd om te onderzoeken.” De advocaat zegt dat we van de mentaliteit moeten afstappen om zaken die niet in haak zijn, met de mantel der liefde te willen bedekken. “Want terwijl we bezig zijn om zaken te verhullen, wordt het leven van een kind ontwricht. De kinderen raken op zo een manier getraumatiseerd.” Mensen moeten daarom niet schromen om zaken die niet in de haak zijn te melden bij de politie. “Als je hoort dat iemand in je buurt moord en brand gilt, bel de politie.”

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: