“Trekken van dollars uit onze economie voor voedsel is fundamenteel onrecht”

Fadil Illes, hoofdbestuurslid van de politieke partij A20, laat weten dat het aandragen van oplossingsmodellen voor de huidige crisis waarin het land zich bevindt, een goede manier is om het nationaal belang te dienen. De regering kan volgens Illes alle ondersteuning gebruiken om het land naar grotere hoogten te brengen.

Inkomsten

Illes noemt een aantal zaken om meer inkomsten te genereren voor Suriname. Een daarvan is om verwerkt hout in plaats van rondhout te exporteren. Illes vindt dat ondernemers erop moeten kunnen vertrouwen dat zij bij het doen van zaken met het buiteland over hun dollars moeten kunnen beschikken. “Want wanneer er geen vertrouwen is, parkeren ondernemers hun dollars via allerlei constructies in het buitenland.” De pluimveesector moet ook verbeterd worden, vindt het hoofdbestuurslid. Illes ziet hier liever uitbreiding van de lokale productie en minder importen. “We moeten het geleidelijk afbouwen. Een aantal landen in onze regio, waaronder Guyana, Jamaica en Trinidad, draaien op 100 procent lokale kip, wij in Suriname importeren 70 procent kip.”

Zekerheid
Zorgen voor zekerheid binnen de privé sector zorgt er ook voor dat het aantrekkelijk wordt voor personen om daarin hun broodwinning te zoeken. Illes ziet het als een gelegenheid om op die manier af te komen van het logge ambtenarenapparaat dat ons land kenmerkt. “Want nu trekken we dollars uit onze economie om te kunnen voorzien in onze voedselvoorziening.” Illes zegt dat dit in de bewoordingen van A20 “een fundamenteel onrecht” is. Dit, terwijl in Suriname haast alles groeit.

Detailhandel
De detailhandel is ook een sector waar dollars het land verlaten, omdat de winsten naar het buitenland worden overgemaakt. “De controle op het betalen van belastingen zou aangescherpt moeten worden voor deze sector”, zegt het hoofdbestuurslid.

Hypothese

Vanuit de hypothese dat als A20 de verkiezingen had gewonnen, zegt Illes dat de goudsector geheel gereorganiseerd zou worden, waarbij alle belanghebbenden geconsulteerd zouden worden. Hierbij merkt Illes op dat hij vanuit een realistisch oogpunt niet kan stellen dat hij de goudsector volledig zou kunnen stoppen. “Maar we kunnen het wel transparant maken.” Vernieuwend werken is een andere oplossing om het kwikgebruik uit te bannen. “We moeten ons wel afvragen waarom iedereen in de goudsector wil werken.” Illes noemt de afwezigheid van goede alternatieven voor de bewoners in het binnenland om inkomsten te kunnen verdienen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: