Total lockdown nu van vrijdagavond tot maandagochtend

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondagavond in een televisietoespraak een lijst met aangepaste Covid-19 orde- en gezondheidsmaatregelen aangekondigd. ‘De Covid-19 pandemie blijft de wereld in zijn greep houden. Ook in Suriname, blijven we geconfronteerd worden met de gevolgen van de Covid-19 pandemie: een zware belasting op de zorgsector; noodzakelijke isolatie- en quarantainemaatregelen en nagenoeg elke dag het droevige nieuws van Surinamers die overlijden’, sprak Santokhi.

‘Ik heb voor het laatst de maatregelen aangekondigd ruim twee weken geleden. We zien dat de maatregelen grotendeels worden nageleefd. De handhaving is goed. De voorlichting is goed. De maatregelen werken. De besmettingen worden minder; de curve wordt vlakker; Het aantal actieve Covid-19-gevallen vertoont een dalende trend. Tegelijkertijd, zien we dat, door eerdere besmettingen, de intensive care, waar wij 28 plekken hebben, begint vol te lopen. Dit is een zeer zorgwekkende situatie. Op dit moment bekijken we de opties om de intensive care capaciteit op te schalen. Opties voor luchtbruggen met onder andere Nederland worden bekeken.’

Covid-voorschriften

We zullen daarom, om de transmissie van het virus verder te laten dalen, de geldende maatregelen voor nog twee weken moeten voortzetten. Dat betekent dat de volgende maatregelen, de zogenaamde Covid voorschriften, voor eenieder verplicht blijven:

  • het dragen van een mond- en neusbedekking buiten eigen huis en in het bijzonder bij het betreden van ruimten;
  • het aanhouden van 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten Covid afstand; en
  • het regelmatig wassen van de handen met zeep en water of het gebruik van een handsanitizer.

Samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod blijft van toepassing tot en met 19 september om 05.00 uur. Het is verboden om deel te nemen aan een groep van meer dan 5 personen.

Feesten

Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. We hebben gezien in de afgelopen periode dat dit niet altijd wordt nageleefd. De politie en het Covid Quick Response team zullen verscherpt handhaven en optreden.

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten voor bruiloften, rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan 5 (vijf) personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtneming van de Covid voorschriften.

Individuele sport

Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden, met inachtneming van de Covid voorschriften. Onverkort blijft van kracht dat contactsporten niet zijn toegestaan. Ook individuele sportactiviteiten in georganiseerd verband mogen plaatsvinden na goedkeuring van het Outbreak Management Team en met implementatie van het goedgekeurd protocol.

Commerciële activiteiten

De volgende commerciële activiteiten blijven tot en met 19 september om 05.00 uur in de ochtend gesloten:

restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, tenzij en uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging;

recreatieoorden;

casino’s;

gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;

kansspelkantoren;

bars;

nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;

bordelen; en

sportscholen, sportvelden, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden.

Contactberoepen

Contactberoepen, zoals binnen de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops mogen vooralsnog operationeel zijn, onder de voorwaarde dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de werkruimten, de ramen open zijn, en dat de handhaving van de Covid voorschriften is gegarandeerd.

Markten

Markten mogen vooralsnog operationeel zijn, met inachtneming van het protocol voor markten, waarbij onder andere geldt de 1,5 meter afstand tussen klanten en venters en tussen klanten onderling, het dragen van mond- en neusbedekking door een ieder die de markten betreedt, goede ventilatie en handhygiëne, alsmede met inachtneming van Covid voorschriften.

We zullen bevorderen dat de markten alle doordeweekse dagen geopend zullen zijn ter waarborging van de voedselvoorziening.

Openbaar vervoer

Het vervoer van personen door middel van het openbaar transport over de weg of over het water – het openbaar vervoer – blijft gesloten, totdat het protocol openbaar vervoer van kracht kan worden. De Regering en het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme werken hieraan.

Lockdown

Daarnaast zal de lockdown van zaterdag, worden uitgebreid met zondag.

Dat betekent dat u aanstaande vrijdag 4 september om 20.00 uur ‘s-avonds tot en met maandag 7 september om 05.00 uur ’s-ochtends, thuis zult moeten blijven.

Dat geldt ook voor vrijdag 11 september om 20.00 uur ‘s-avonds tot en met maandag 14 september om 05.00 uur ’s-ochtends.

De doordeweekse dagen zal het uitgaansverbod van toepassing zijn van 20.00 uur ’s-avonds tot 05.00 uur ‘s-ochtends.

De lockdown geldt niet voor de essentiële diensten.

Santokhi: ‘De situatie blijft vooralsnog zeer zorgelijk. De Regering treft de nodige maatregelen. We zoeken steeds een juiste balans tussen sociaal maatschappelijke effecten, armoedebestrijding en voornamelijk het handhaven van de volksgezondheid. De maatregelen die wij treffen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het zijn steeds maatregelen die passend zijn binnen een democratische rechtstaat.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: