Roy Bhikharie: “Wordt met depreciatie de marktkoers gelegaliseerd?”

De nieuwe regering gaat binnenkort de Surinaamse munt depreciëren. In de praktijk is dat allang voelbaar, in theoretische zin wordt dat ook bijgesteld. Dat betekent dat de achterhaalde bankkoers van SRD 7.52 voor de USD en SRD 8.26 voor de euro gebracht wordt naar een reëel niveau. “Wanneer je praat over depreciatie, dan is dat niets anders dan de vraag: wil je de marktkoers legaliseren of niet?”, benadrukt Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), desgevraagd aan Dagblad Suriname. De marktkoersen variëren momenteel tussen de SRD 15.25 en SRD 15.50 voor de USD en SRD 15.45 en SRD 15.85 voor de euro.

Bhikharie is van mening dat wanneer de overheid wederom afwijkt van de marktkoers en een kunstmatige bankkoers hanteert, dan wordt het volk benadeeld. Dit is dan dweilen met de kraan open. “De ondernemers werken met de marktkoers, want ze moeten verzekerd zijn dat ze met hun inkomsten de importen kunnen dekken; een kunstmatige koers verandert steeds.” Bhikharie voert aan dat met een kunstmatige koers er ook minder invoerrechten betaald worden, waardoor de overheid geneigd zal zijn om belastingverhogende maatregelen te treffen waarvan het volk doelwit zal worden.

De PVP-leider vindt dat de nieuwe regering verkeerde prioriteiten stelt, waardoor de financiële issues in tact blijven. Hij legt uit dat de wisselkoersen een indicator vormen voor hoe goed het regeringsbeleid is. “Als de koers omhoog gaat, betekent het dat je veel te weinig produceert. En wanneer je meer geld uitgeeft aan salarissen dan hebben mensen meer geld om deviezen te kopen, want burgers hebben geen vertrouwen in de SRD.” De focus van de nieuwe regering zou dus gelegd moeten worden op wat vóór de verkiezing zo vaak gesteld is: productie stimuleren, de druk op de deviezen verlagen, en de staatsuitgaven saneren. “De regering moet gewoon doen wat ze beloofd hebben aan het volk, onder andere het herbekijken van alle emolumenten”, aldus Bhikharie.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: