Voorzitter Vids: “Wij moeten voorkomen dat onze jongeren het verkeerde pad opgaan”

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) zegt dat de inheemse dorpen nu de koppen bij elkaar moeten steken om de situatie in hun gemeenschappen te bespreken. Vooral met de jongeren is het belangrijk om mee in gesprek te gaan. Jubitana wijst er op dat de jongeren in de vakantieperiode niet veel te doen hebben. “En ledigheid is des duivels oorkussen”, vertelt de voorzitter. Als er geen activiteiten zijn en er ook geen begeleiding is, waarbij ook niets georganiseerd kan worden, dan is de verleiding om het verkeerde pad op te gaan erg groot. In Vids-verband is afgesproken om met zoveel mogelijk dorpen op het zelfde moment via een online meeting te communiceren. Onderwerpen over de inheemse jeugd, het onderwijs, gezondheidszorg en sportactiviteiten zullen worden besproken. Jubitana geeft aan dat in veel dorpen heel wat zaken nu door de Coronasituatie op een laag pitje staan. “In veel dorpen is er niet eens een speeltuin voor de jeugd.” Ook de aandacht voor traditionele activiteiten ontbreekt veelal. Het is zaak om jongeren in de dorpen actief te houden en te begeleiden daar waar nodig. “Op die manier moeten wij voorkomen dat onze jongeren het verkeerde pad opgaan”, aldus de voorzitter van de Vids.

RB  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: