Liza en Kwaskwasi zijn oliereuzen in het productieve Guyana-Surinaamse bekken

Het Guyana-Surinaamse bekken is het onderwerp van veel discussie sinds de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil in 2015 zijn Liza-ontdekking van wereldklasse deed in het productieve Stabroek Block. Uit boringen bleek dat de Guyanese Liza 800 miljoen tot 1,4 miljard vaten olie-equivalent had, wat een kettingreactie veroorzaakte van exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten die sindsdien de eerste olie voor Guyana hebben opgeleverd en de middelen van het Stabroek-blok hebben verhoogd tot meer dan 8 miljard.

Nu, in 2020, heeft Apache Corporation zijn eigen ‘Liza-ervaring’ in Blok 58 voor de kust van Suriname, in een gigantische vondst bij de Kwaskwasi-1-bron, die de twee eerdere ontdekkingen van het bedrijf op het blok bij Maka en Sapakara aanzienlijk overtreft. Blok 58 ligt langs de grens tussen Guyana en Suriname, wat suggereert dat het vergelijkbare reservoir kwaliteiten kan delen als de enorme voetafdruk van hulpbronnen die Exxon in Guyana heeft blootgelegd. In het geval van de ontdekkingen van Exxon in Guyana, is het risico van de hulpbron gedurende meerdere jaren in het Stabroek-blok verminderd, wat heeft geleid tot een gestage toename van de schatting van de hulpbronnen. “Apache staat aan het begin van dit proces en we verwachten resultaten van de vierde exploratie bron van het bedrijf, Keskesi East-1, ergens dit najaar”, zei de investeringsbank Morgan Stanley. Naast de aanstaande verkenning zei Morgan Stanley dat ze verwacht dat Apache en JV-partner Total de verkenning zullen aanvullen met taxaties om de bron te kwantificeren, mogelijk een meerjarig katalysator pad. De ontdekkingen van ExxonMobil en Apache hebben het enorme hulpbronnen potentieel van het Guyana-Surinaamse bekken verstevigd over meerdere speeltypen, waardoor een nieuwe en belangrijke diepwater provincie aan de Zuid-Amerikaanse noordkust is geopend.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: