“Dak- en thuislozen tot nu toe niet met Corona besmet”

Claudia Cotin, locatiemanager bij het Bureau Dak- en Thuislozen te Latour, meldt dat momenteel samen met enkele personeelsleden de straat wordt opgegaan om de dak- en thuislozen te identificeren. Het begon toen een cliënt uit een boom viel en op de intensive care (IC) terechtkwam. Van de man waren er geen gegevens bekend. “We zijn toen gebeld en konden de man identificeren, omdat we hem kennen”, vertelt Cotin. “Door dit voorval hebben we besloten om alle cliënten in de binnenstad in beeld te brengen.” Ondanks de weinige middelen probeert de organisatie de doelgroep te bereiken. Cotin zegt dat er nog heel veel werk aan de winkel is. “De grootste zorg is de opvang en de lichamelijke verzorging van deze cliënten.” Vandaar dat Cotin ook een oproep doet aan de autoriteiten van het land om de organisatie beter te faciliteren en te waarderen voor het werk dat dagelijks verzet wordt.


“Het lukt, we gaan heel veilig om met de mensen in deze Coronatijd”, laat Cotin optekenen. Opmerkelijk is dat het Bureau Dak- en Thuislozen nog geen gevallen van Covid 19 heeft gehad. “Voor zover ik weet, zijn de cliënten niet besmet met Corona en we hebben ook geen melding gehad aangaande onze daklozen.” Aanvullend merkt Cotin nog op dat er ook geen melding vanuit het BOG en AZP zijn geweest naar het bureau. In 3 dagen tijd registreerde de organisatie 203 cliënten in het centrum van Paramaribo. De leeftijd varieerde tussen de 20 en 70 jaar. Cotin laat weten dat de hulpvraag heel groot is en dat het overwegend mannen zijn die in de hulpbehoevende situatie zitten. Een aantal wil heel graag beschikken over hun ID- en dokterskaart, meldt de leidinggevende. Ze wijst ook op een groot aantal doofstomme personen en mensen van Guyanese origine, die tot de doelgroep behoren. “Verder zitten er vele personen met een chronische ziekte, drugsverslaafden en mensen die lijden aan psychische aandoeningen. De cliënten zijn zich bewust van de Covid 19 situatie in ons land. Van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) krijgen ze mond- en neusbeschermingsmiddelen. Voor zover ze niet beschikken over de middelen vragen de mensen zelf naar mond- en neuskapjes”, laat Cotin weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: