Cabendadorp verwelkomt initiatief voor school

“De mensen die buiten de stad wonen, zijn ook mensen”

Onlangs vertelde Stephano Biervliet over zijn inspanningen om aan middelen te komen voor het bouwen van een school in Cabendadorp. Biervliet heeft die wens, omdat hij zelf heeft geconstateerd dat dit nodig is voor het inheemse dorp. De kapitein van het dorp, Jeane Kabenda,  verwelkomt dit initiatief. “Ik vind het helemaal prima”, zegt de kapitein. Het dorp heeft een school nodig voor kinderen die fröbelen tot en met het zesde leerjaar van de lagere school. “Nu moeten de kinderen nog elke dag met de bus naar plaatsen ver buiten hun dorp. De kapitein noemt Powakka, Zanderij en Phedra als de plekken die worden bezocht. De kapitein ziet een school als een dubbelvoordeel, omdat aan de ene kant de kinderen niet meer hoeven te reizen, terwijl de overheid aan de andere kant kosten bespaart voor het dagelijks vervoeren van de leerlingen. “Met dat geld kan men dan toch bussen inzetten voor de kinderen die een middelbare school moeten bezoeken”, stelt de kapitein. Nu moeten de kinderen vroeg opstaan om op de bus te wachten, waarbij ze ook nog moeten overstappen. “De mensen die buiten de stad wonen, zijn ook mensen”, benadrukt Kabenda. “Ze zijn mens net als u en ik.”

Behalve de onderwijssituatie van de kinderen, kampt het dorp ook met het ontbreken van een waterleidingaansluiting. “Waterleiding moeten we nog krijgen. Dat is ons 8 jaar geleden beloofd.” Het dorp met 300 personen doet het al die tijd zonder wateraansluiting. De kapitein noemt de politiek, waarin vaak beloften worden gedaan die uiteindelijk niet worden nagekomen. “Vaak vergeet men wat men had beloofd, wanneer ze eenmaal daar zitten”, onderstreept het dorpshoofd.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: