Voorzitter opgeheven Commissie Niertransplantatie incasseert in twee jaar zo’n SRD 1 miljoen

Tijdens twee jaar termijn slechts één niertransplantatie uitgevoerd….

De 34-jarige voorzitter van de onlangs door de regering opgeheven Commissie Niertransplantatie, drs. Priya S. Gopalrai, incasseerde voor haar zogenoemde coördinerende werkzaamheden iedere maand een bedrag van SRD 40.000 (SRD 960.000 in twee jaar tijd), meer dan een minister. Dat blijkt uit documenten waarop het Dagblad Suriname via bronnen de hand op heeft weten te leggen.

Haar taak was ‘het geheel van procedures van niertransplantaties te coördineren’. Opmerkelijk is dat vanaf het aantreden van de commissie en Gopalrai als voorzitter slechts één niertransplantatie is uitgevoerd. Dat wordt tegenover het Dagblad Suriname bevestigd door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Wat de commissie en voorzitter Gopalrai de afgelopen twee jaren hebben uitgevoerd, is volstrekt onduidelijk. Immers, van het coördineren van niertransplantaties is nauwelijks tot geen sprake geweest.

De commissie werd voor een periode van twee jaar ingesteld per 1 juli 2018. Pas op 4 september 2018 deelde toenmalig vicepresident en voorzitter van de Onderraad voor Aanbesteding en Gunning, Ashwin Adhin, aan de minister van Volksgezondheid mee, dat ‘een overeenkomst wordt aangegaan met mw. drs. Priya S. Gopalrai voor het verrichten van werkzaamheden als Niertransplantatie Coördinator voor SRD 40.000 per maand’. 

President Desi Bouterse kwam vervolgens op 12 november 2018 met een resolutie inzake een arbeidsovereenkomst met Gopalrai. In die arbeidsovereenkomst staat onder andere dat Gopalrai ‘het geheel van procedures van niertransplantaties moet coördineren en ter zake adviezen moet uitbrengen’ tegen ‘een honorarium van SRD 40.000 per maand’.

De Commissie Niertransplantatie had haar werkzaamheden op 1 juli 2020 moeten beëindigen, na het volbrengen van de afgesproken termijn van twee jaar. Bouterse besloot op 21 mei 2020 toestemming te verlenen aan toenmalige minister van Volksgezondheid Antoine Elias om de arbeidsovereenkomst met Gopalrai met twee jaar te verlengen, namelijk tot 1 juli 2022 en weer tegen een honorarium van SRD 40.000 per maand. De raad van ministers had de verlenging van de arbeidsovereenkomst en dus de levensduur van de commissie op 4 mei al goedgekeurd. 

Ondertussen heeft Gopalrai op maandag 24 augustus op haar Facebookpagina getracht het belang van de Commissie Niertransplantatie uit te leggen, nadat ze een gesprek had gevoerd met president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Ze beweert dat de president ‘nog niet voldoende’ was geïnformeerd ‘met betrekking tot de ontwikkelingen en geboekte successen op het gebied van niertransplantatie in Suriname’. ‘Tijdens de gesprekken heb ik getracht de president en de vicepresident te attenderen op de transplantatiemogelijkheden die al gecreëerd zijn in Suriname door het Surinaams transplantatieteam in samenwerking met de buitenlandse counterparts.’ Volgens Gopalrai heeft Santokhi de continuïteit verzekerd van de uitvoering van niertransplantaties.

‘Concreet is mijn persoon voorgehouden dat er deze week al een terugkoppeling zal plaatsvinden inzake het verlenen van mijn krachten en het voortzetten van mijn werkzaamheden jegens de patiënten, die hoopvol zitten te wachten op verdere ontwikkelingen.’ Gopalrai hoopt weer mee te kunnen gaan draaien in een eventuele nieuwe commissie.

Minister Ramadhin liet eerder in gesprek met het Dagblad Suriname het volgende weten. ‘Het belangrijkste argument om de commissie op te heffen, waren toch wel de kosten. Er waren te hoge kosten aan verbonden. De voorzitter van de commissie verdiende meer dan een minister. Dat kunnen we ons, gelet op de huidige omstandigheden, niet veroorloven. Er loopt genoeg lokaal kader met expertise rond om iets nieuws te beginnen. De commissie kan anytime weer worden opgezet. Als overheid moet je bereid zijn te kiezen voor een andere optie.’

error: Kopiëren mag niet!