Abos wil spoedonderhoud met GB-minister Pokie

“Men speelt politiek met Covid-19”

Martin Atencio, voorzitter van de Algemene Belangenorganisatie Suriname (Abos), heeft op maandag 24 augustus een brief aan president Chandrikapersad Santokhi, minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GB) en De Nationale Assemblee (DNA) gericht, waarin een spoedonderhoud met minister Pokie wordt gevraagd ten aanzien de grondproblematiek. Het gaat hierbij om de benadeelden van domeingronden te Alampia/Smeltzweg (Charlesburg), de grondproblematiek te Regenboogstraat meer bekend als Bakadjari, jarenlang wachten op grondbeschikkingen, oplossing van mogelijke spandiensten qua grondaanvragen binnen het ministerie en het probleem van domeingrondzoekenden. “So langa wan mang du wan aanvraag, tra mang sang de drape ini Domein e go gi wan tra sma eng. Dat zijn die fenomenen die daar afspelen. Ik ben serieus wat Covid-19 betreft, maar men speelt politiek met Covid-19. Alles is Covid-19. Je gaat naar een kantoor en het is Covid-19, je gaat voor je rechter en het is Covid-19. Wanneer gaan die mensen dan praten en aan hun rechten komen?”, stelt Atencio tegenover Dagblad Suriname.

“Wat voor rommel komen die parlementariërs nu uitleggen?”

Atencio herinnert de president eraan dat hij gezegd heeft dat hij corruptie gaat bestrijden, terwijl zijn voorganger ook voorstander was van het toewijzen van gronden aan personen die willen gaan planten en kweken. “Het gronduitgiftebeleid is een fenomeen van corruptie”, stelt Atencio. Hij stoort zich vooral aan de uitspraken van bepaalde parlementariërs die gesteld hebben om de hele gronduitgifte stop te zetten. “In artikel 2 van het Landhervormingsdecreet staat duidelijk geschreven dat domeingrond alleen toekomen aan Surinamers die woonachtig zijn in Suriname. Dat wil zeggen dat ze het recht hebben om aan te vragen. Wat voor rommel komen die parlementariërs nu uitleggen? Dan komen parlementariërs zeggen dat ze willen doen aan woningbouw? Laten ze hun mond houden”, zegt een boze Atencio. Volgens de Abos-voorzitter dienen volksvertegenwoordigers de wetten van het land goed te kennen alvorens zij bepaalde uitlatingen doen. “Anders kom je in gedrang met de Abos”, aldus Atencio.

Jarenlang wachten op een grondbeschikking

Bij de grondproblematiek te Regenboogstraat is een familie volgens Atencio opgelicht door de Werkgroep Herstructurering Huisvestingsector afkomstig vanuit het ministerie van Defensie. Uiteindelijk moest deze familie duizenden betalen. Een andere familie, Karijosentono, wacht al decennialang op een grondbeschikking. “Moet ze nog kruipen? Moet ze nog bedelen? Wat ons ook nog meer irriteert, is dat een overdracht zelf nog moeilijk is. De families Setrodimedjo, Djojopawiro, Tjokrotaroeno, Aroepa en nog velen anderen, wachten ook op een beschikking voor overdracht.  Een andere familie heeft 9 jaren lang een bereidverklaring in handen, maar kan nog steeds geen beschikking krijgen voor tuinbouw. Aan de Ringweg is er sprake van fraudedelicten. Aan de andere kant zijn er mensen met zelfs LAD-nummers wiens gronden ook zijn afgepikt. Zo zijn er ook andere gebieden waar mensen met grondproblemen zitten.” Al deze zaken moeten volgens Atencio opgelost worden.

Bewoners Texas ‘bedonderd’

Atencio vind dat ook de bewoners van de occupatiegronden te Texas, achter Charlesburg, zich bedrogen voelen, omdat zij na bijkans 10 jaren nog steeds met dezelfde problemen zitten. “Nog steeds niks. Jullie hebben ze goed bedonderd en omgekocht om te stemmen, welke regering dan ook, NDP of Front”, benadrukt Atencio.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: