Krijgt jeugdparticipatie een plek binnen nieuwe regering?

Krijgt jeugdparticipatie een plek binnen de nieuwe regering? Wordt de rol van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) eindelijk erkend? Dit is iets wat de jongeren zich afvragen. De NDP-regering heeft namelijk altijd met de mond belijd dat jeugdparticipatie cruciaal is, maar in de praktijk wordt kritiek niet getolereerd. Zo heeft het NJP in de afgelopen jaren zeer veel tegenwerking ervaren en werd het functioneren van dit wettelijk ingesteld jeugdorgaan bemoeilijkt. De VHP/Abop/NPS/PL-regering moet nog bewijzen of er eindelijk een eind komt aan het muilkorven van jongeren.

Met de wisseling van de wacht in het politiek machtscentrum is overigens het ministerie van Sport- en Jeugdzaken opgesplitst. Sportzaken is ondergebracht op het ministerie van RO, terwijl Jeugdzaken deel uitmaakt van het ministerie van Arbeid. Het betreft een besluit waar de 29 jeugdvertegenwoordigers niet bij betrokken zijn.

Vóór de verkiezing waren er uitgesproken meningen van oppositieleden over het   belang van jeugdparticipatie. Zo beweerden Patricia Etnel (NPS) en Riad Nurmohamed (VHP) dat jongeren niet onder druk gezet mogen worden. Volgens Etnel was er sprake van dictatuur op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Zij betreurde het dat de 29 jeugdvertegenwoordigers het doelwit worden van politieke keuzes. Zij omschreef het als een trieste zaak wat de NDP-regering gedaan heeft met de jongeren van Suriname. Speciaal voor de jongeren werd het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in het leven geroepen, waarvan het bestaansrecht gedurende de afgelopen 10 jaren niet tot uiting is gekomen.

Etnel zegt aan Dagblad Suriname dat na de verkiezing niets veranderd is in haar opstelling naar de jongeren toe. Zij maakt thans onderdeel uit van de huidige regering. Zij is van mening dat goede communicatie de basis vormt van elke samenwerking, en dat is ook wat de jongeren nodig hebben. “Wanneer de communicatielijnen goed zijn, dan heb je een betere samenwerking. Zo krijgen we ook sterkere jongeren.” Etnel merkt op dat er veel verwachtingen zijn vanuit de samenleving. “De verbeteringen gaan in dit stadium niet tot uiting kunnen komen. Daar hebben we enkele maanden voor nodig.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: