Wij mensen zijn schuldig aan de verspreiding van Covid-19

Het Covid virus gaat flink tekeer in Suriname. Mijn oma zou zeggen: “a djersie dat a kon foe tan”. De regering heeft de strijd tegen Covid. Deze strijd is zwaar maar ze zetten door en hopelijk komen ze als winnaar uit de bus. Laatst hoorde ik een man klagen: “Dit virus blijft zich verspreiden omdat de regering niets doet.” Dit oordeel vond ik heel onrechtvaardig omdat ik elke dag zie hoeveel energie en tijd er wordt gestopt in de strijd tegen dit virus. We worden doodgegooid met waarschuwingen op de televisie, er wordt getest, ziekenhuizen worden in orde gemaakt, enz. Omdat ik ervan overtuigd ben dat de schuld van het verspreiden van het virus niet bij de regering maar bij het volk ligt, besloot ik wat research te doen en het te publiceren.

Er zijn winkels en bedrijven die zich keurig aan de covid regels houden. Bij het betreden van de winkel wordt je temperatuur opgenomen, de handen worden gereinigd en het mondkapje is verplicht gesteld. Er zijn echter ook zaken / bedrijven  die de regels aan hun laars lappen. Ik ging een kapperszaak binnen en constateerde het volgende: Bij binnenkomst geen ontsmettende alcohol. Van de 3 klanten hadden er twee een mondkapje op. De ander zat zonder mondkapje gezellig te kletsen, er totaal geen rekening mee houdend dat ze spuugdeeltjes kon verspreiden. De airco stond aan dus die circuleerde de spuugspetters. De kapster verklaarde doodleuk dat ze het benauwd kreeg van het mondkapje en het daarom niet droeg. Ik zag hoe ze een gebruikte baddoek over een stoel hing en het doekje prompt weer gebruikte voor de volgende klant. Er was geen hygiëne.                                                                                    Bij een taxichauffeur constateerde ik dat hij klant na klant vervoerde zonder te desinfecteren en na zijn dienst naar huis ging met het gevaar vrouw en kinderen te besmetten.                                                                                                                             In een winkel zag ik hoe de eigenaar de halve fles ontsmettende alcohol aanvulde met water uit de kraan. Klanten die daarna binnen kwamen dachten onterecht dat ze hun handen ontsmetten.                                                                                                  De lange rijen bij de bank, houden geen rekening met de 2 meter afstand.                                Ik hoor mensen mopperen over de lockdown en spottend zeggen: ‘waarom de avond lockdown, alsof het virus alleen overdag loopt.’ Ze staan er niet bij stil dat men op zo’n manier probeert de mensen overdag de kans te geven om te werken. In de avonduren zoekt men meer vertier en dat brengt geen geld in het laadje.         Eten kopen op straat bij een kraampje, gaat niet hygiënisch toe.                                                                                          Enkelen zeggen zelfs spottend dat ze niet geloven in dat virus. Ze vinden de maatregelen wat overdreven. Ik denk dat pas als iemand zelf de ziekte heeft doorstaan of van dichtbij heeft meegemaakt bij een familielid, dat ze het pas serieus zullen nemen. Kortom de mensen staan slechts stil bij de momentopnamen en denken niet verder, ach even staan babbelen kan geen kwaad, niemand ziet dat ik de fles met water aanvul of niemand weet dat ik dezelfde baddoek weer gebruik.                                                                                                            Dit is slechts een kleine greep uit mijn bevindingen en toch kan hieruit al geconstateerd worden dat het gedrag van de mensen debet is aan het verspreiden van het virus.                                                                                                                   Kijk maar naar Nederland. Het virus was daar onder controle. Maar door het onverantwoordelijke gedrag van de jeugd, worden ze nu geconfronteerd met een tweede golf. Het nare is dat het niet gaat om de onverantwoordelijke persoon. Als hij of zij met zijn leven wil spelen, is dat voor eigen rekening. Maar dat ze er geen rekening mee houden dat ze anderen kunnen besmetten is ronduit egoïstisch. De een houdt zich aan de regels en beschermt zichzelf en anderen en de ander lapt de regels aan zijn laars en veroorzaakt zo een epidemie. Er zijn zelfs mensen die hun tijd en energie geven aan het betogen tegen de covid maatregelen. Dit is vechten tegen de bierkaai.

Beste mensen laten we de hand in eigen boezem steken, de regering doet veel maar wij mensen zijn onverschillig en gedragen ons onverantwoordelijk. Pas als iedereen dit virus serieus neemt en zich voor de volle honderd procent aan de regels houdt, zal de verspreiding stoppen en zullen we kunnen hopen op een stilstand. Het land heeft het financieel al moeilijk genoeg. Het minste wat we in dit geval kunnen doen is dit virus serieus te nemen en ook serieus eraan mee te werken om het onder controle te krijgen.

“Alen e`fadon gi liba, wan dei liba sa mus fadon gi alen= als we samenwerken, is er sneller en beter resultaat. “

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: