Internationaal opsporingsbevel tegen Hoefdraad op komst

Er komt naar wat Dagblad Suriname verneemt heel binnenkort een internationaal opsporingsbevel tegen Gillmore Hoefdraad, de verdachte ex-minister van Financiën, die al 2 weken onvindbaar is voor justitiële autoriteiten. Het vermoeden bestaat dat hij in Guyana is ondergedoken en via daar contact onderhoudt met zijn advocaten. Het Openbaar Ministerie heeft op 10 augustus een arrestatiebevel tegen de ex-bewindsman uitgevaardigd. Hij is medeverdachte in de megafraudezaak bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), alwaar de staat voor miljoenen is benadeeld en ondertussen 4 verdachten in verzekering zijn gesteld. Het gaat om Robert van Trikt (ex-governor CBvS), Ashween Angnoe, Faranaaz Hausil en Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur SPSB). Hoefdraad heeft ondertussen via zijn 3 advocaten een kortgeding tegen de Staat, het parlement en het Openbaar Ministerie aanhangig gemaakt. Hoefdraad vindt dat de in staat van beschuldiging stelling van hem door De Nationale Assemblee (DNA) onrechtmatig heeft plaatsgevonden. Deze zaak gaat op donderdag 27 augustus voor. Hoefdraad wordt onder andere verdacht van overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet Moneylaundering, ambtsverduistering en oplichting. In totaal gaat het om 11 misdrijven.

Kromosoeto met ontslag

Kromosoeto is op 13 augustus in verzekering gesteld. Zijn aanhouding is met 30 dagen verlengd. Kort hierna werd hij ontslagen als directeur van de SPSB-bank. Volgens de wet wordt een bankdirecteur onmiddellijk ontslagen indien tegen hem een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. In zijn verweer heeft Kromosoeto onderkend dat er onregelmatigheden zijn op een bankrekening. President Chandrikpersad Santokhi had eerder reeds gesteld dat Hoefdraad op 10 juli aan de SPSB de opdracht heeft gegeven om SRD 272.9 miljoen over te maken naar een rekening van een woningbouwfonds. De brief heeft de SPSB ontvangen op de dag van de inauguratie van de president. Toch heeft de directeur van SPSB het geld overgemaakt. Er zijn eerder panden gekocht door de Staat en de CBvS, waar ook Kromosoeto bij betrokken was als directeur van de SPSB. Het staatshoofd beloofde optreden tegen deze zaak.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: