Het district Commewijne op de politieke operatietafel plaatsen

Op 25 mei 2020 hebben de Commewijners hun politieke keuze gemaakt. De  goed uitgebrachte  stemmen in Commewijne bedroeg op 25 mei van dit jaar 18.841. Het district Commewijne mag vier (4 ) DNA-leden naar De Nationale Assemblee sturen. In dit artikel zal ik vooral aandacht besteden aan de verkiezingsresultaten in het district Commewijne.

Commewijne in grote lijnen

Het district Commewijne heeft een oppervlakte van 2.353 km² en had in 2012 een bevolking van 31.420 zielen. De etnische samenstelling van de bevolking, per ressort in Commewijne, ziet er als volgt uit:

De verkiezingsresultaten  van 2020 in Commewijne

Van de tien (10) politieke partijen hebben slechts drie (3) politieke partijen zetels behaald in Commewijne( zie tabel 2). De NPS was de vierde grootste politieke partij in Commewijne . De overige zes politieke partijen  zoals 🙁 HVB, A-20, STREI, DOE, DA-91 en SPA ) hebben in totaal  1.428  stemmen behaald. Dit aantal stemmen was niet voldoende voor een zetel in Commewijne. DE PL had met de ABOP een lijstverbinding  gesloten in Commewijne.

Zonder de ondersteuning van de ABOP ( met  1.050 stemmen ) had  de PL (3.673- 1.050) =2.623 stemmen behaald , dan zou de uitslag van de verkiezingen in Commewijne als volgt zijn ; VHP 3 zetels en de NDP 1 zetel. De PL zou dan landelijk geen zetel krijgen  en daarmee zou de PL uit het politieke veld verdwijnen.

De politieke strijd in Commewijne ging in 2020  vooral tussen de VHP, de NDP en de PL( Pertjajah Luhur). De  KTPI was in het verleden in Commewijne de sterkste politieke partij , maar de KTPI bestaat al een aantal jaren slechts op papier. De 84 jarige Willy Soemita heeft de KTPI nooit willen transformeren. De KTPI is langzaam heel sterk teruggevallen. De KTPI belandde in de “politieke intensive care “ en heeft toen besloten om de partij over te dragen.

Veel niet traditionele VHP’ers ( niet Hindostanen ) hebben op de VHP in Commewijne  gestemd. Met alle inspanning behaalde de VHP in 2015 ruim  3.159 stemmen. De partij is binnen 5 jaar gegroeid met 8.226- 3.159 stemmen = 5.067  stemmen. In procenten uitgedrukt is de VHP in 5 jaren in Commewijne gegroeid met ( 5.067: 3.159)X 100%= 160.40 %. De NDP is in 5 jaren gedaald met 7.465-4.471= 4.984 stemmen.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: