Minister Ramadhin: ‘Soms frons ik mijn wenkbrauwen met betrekking tot openstaande facturen’

‘U weet, Covid-19 heeft eind december 2019 zijn intrede gedaan in China. China had het kunnen voorkomen, maar ze hebben het internationaal luchtverkeer niet gestopt, waarop verspreiding naar de wereld begon. Het eerste geval in Suriname dateert van 13 maart, en meteen werden het luchtruim, de grenzen en scholen gesloten. Dat was een goed besluit van de regering. Op 28 maart kondigde de regering een partiële lockdown aan. Dat heeft enige tijd standgehouden. Op 3 april was echter de eerste dode te betreuren.’ 

Dit zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin woensdagavond in het Apintie tv-programma ‘To The Point’. Hij ging via een tijdlijn in op de ontwikkeling en verspreiding van Covid-19 in Suriname. 

De bewindsman benadrukte dat tijdens de regering Bouterse versoepelingen werden aangekondigd, maar die snel werden gevolgd door verscherping van maatregelen. ‘Bij elke versoepeling moet je verwachten dat een tweede golf kan ontstaan. Dat gebeurde dus ook na de verkiezingen van 25 mei. De verkiezingen hebben gezorgd voor versnelling van een tweede golf besmettingen. Er waren bijvoorbeeld op 31 mei 14 besmettingen op een dag, op 1 juni 24, en weer werden de maatregelen verscherpt. Na 1 juni namen de aantallen toe, gevolgd  op 4 juni door een total lockdown.’ 

‘Verscherpen, versoepelen, verscherpen: je ziet dat overal in de wereld. Overval werd en wordt er geëxperimenteerd. Op 20 juni volgde weer een versoepeling van de maatregelen. Een week later, 27 juni, waren er 76 Covid-besmettingen. Op 6 juli besloot de regering tot een complete versoepeling, de avondklok werd met 2 uur verkort. Daar is het ontstaan. Aantallen besmettingen na 6 juli is booming geweest. We hebben een situatie overgenomen waar stijging is ontstaan.’

‘Ik heb geen idee waarom er na de verkiezingen versoepeling is gekomen, terwijl er een stijging was van besmettingen. Sinds het aantreden van de nieuwe regering hebben wij de strategie van testen drastisch veranderd. We gaan iedereen testen die voldoet aan de criteria. We zijn naar de mensen toe gegaan met drive thru’s, 12.000 testen tot nu toe gedaan. Met iedere positief geteste boek je al succes. Zonder testen zou de situatie niet beheersbaar zijn, totale chaos. Door testen, krijg je meer positieven. Daarom zijn de opvangfaciliteiten bij ziekenhuis uitgebreid.’

‘Een aantal Covid-patiënten, 85%, behoeft geen ziekenhuiszorg. Maar, ze moeten wel in isolatie in een faciliteit. Je moet ze monitoren. Ook die faciliteiten worden uitgebreid.’ Ramadhin zei ook dat het opschalen van de ziekenhuizen veel geld heeft gekost. ‘Gelukkig hebben we de financiële middelen voor meer testen. Veel wordt gefinancierd door Nederland. We hebben rond de 50.000 testen. We willen meer halen. Maar, veel is nog niet betaald. Soms frons ik mijn wenkbrauwen met betrekking tot openstaande facturen. Het Noodfonds moet worden verhoogd naar SRD 1,5 miljard voor een periode van 6 maanden. De opschaling van ziekenhuizen is nog niet betaald.’ 

Geen rooskleurig beeld

Het door minister Ramadhin geschetste beeld van Covid-besmettingen en Covid-zorg is geen rooskleurig beeld. De druk op de gezondheidszorg blijft groot en het aantal dagelijkse besmettingen blijft zorgwekkend. De woensdag door president Chandrikapersad Santokhi aangekondigde aangescherpte maatregelen moeten een signaal zijn naar de samenleving dat de situatie ernstig is. Die situatie kan met name worden ingedamd door een positieve en verantwoordelijke attitude van de burger, door het in acht nemen van de maatregelen, die al maanden alom bekend zijn: de 1.5 meter afstand, dragen van een mond-/neuskapje en wassen van de handen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: