Lions Club Commewijne organiseert reanimatie- en AED training

Afgelopen zaterdag hebben 21 zogeheten first responders een training gevolgd in reanimatie en bediening van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Dagblad Suriname verneemt het komende hierover. Verdeeld in twee groepen, met inachtneming van de COVID-maatregelen,  zijn politiebeambten, brandweermannen en medewerkers van de RGD (ambulancepersoneel, verpleegkundigen en artsen) aan de slag gegaan om met deze levensreddende technieken om te gaan. Alle deelnemers zijn werkzaam in het district Commewijne en hebben bij  hun werk te maken met mensen in nood.

Commewijne heeft verhoudingsgewijs veel mensen met diabetes en hart- en vaatziekten en gezondheidswerkers krijgen vaker te maken met patiënten met een hartstilstand. Een AED kan dan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In heel Commewijne is er tot dit moment nog geen AED beschikbaar en daar wil Lions Club Commewijne verandering in brengen. Chairman van dit project zijn Lion Roy Mohan en  Lion Bastiaan de Boer.

Het project bestaat uit verschillende fasen, vertelt Lion Ashwien Gangadien , president van Lionsclub Commewijne. Als eerste heeft de club een aantal grote bedrijven aangeschreven voor ondersteuning. Dit heeft geresulteerd in een donatie door Newmont Suriname van maar liefst 10 AED’s. Ook zusterorganisatie Lions Club Parwani ondersteunt het project met de donatie van een AED. Deze worden volgende week overgedragen aan een aantal RGD-posten, brandweerposten en politieposten. Verder worden de drie ambulances van Commewijne voorzien van een AED. Dit is een belangrijke aanwinst voor de ambulances; een patiënt met een hartstilstand kan nu efficiënter worden behandeld vanaf het moment dat deze wordt opgehaald tot de aankomst in het ziekenhuis. Door de verspreiding van de eerste 11 AED’s kan eerste hulp bij een hartstilstand in delen van Commewijne nu veel sneller worden verleend. Door de omvang van het district en de slechte bereikbaarheid van bijvoorbeeld gebieden aan de rechteroever voor acute hulp, zijn er echter nog veel meer AED’s nodig.

Dat wordt dus het doel van een vervolgproject. Met de leverancier van de AED is ook gesproken over lease-opties zoals huurkoop. De aanschafkosten voor kleinere bedrijven en bijvoorbeeld sportcomplexen kunnen dan worden gespreid over een langere periode.

Een tweede doel van het project is zoveel mogelijk mensen te trainen in het gebruik van een AED. Lions Club Commewijne is daar op 15 augustus mee gestart door met Doesje de Boer – de Miranda van HESH Training and Consultancy een Reanimatie & AED-training aan te bieden. De eerste groep bestond uit first responders omdat zij vanwege hun werk vaker te maken krijgen met personen die een hartstilstand hebben. Deze professionals hebben vanaf komende week een AED beschikbaar op hun werkplek en kunnen hier meteen goed mee omgaan.

Op korte termijn wil Lions Club Commewijne een website en een app lanceren waar de AED’s via de app zichtbaar zijn. De locatie van de telefoon geeft aan waar de dichtstbijzijnde AED op dat moment is en kan de mensen die getraind zijn in het gebruik van een AED ook in contact brengen met de persoon die de melding van een hartstilstand doorgeeft. Op die manier proberen we de tijd tussen het ontstaan van de hartstilstand en het vinden van professionele hulp zo kort als mogelijk te houden en zo meer levens te redden, legt Bastiaan de Boer uit.

Lions Club Commewijne gaat op zoek naar meer donoren voor apparaten en het onderhouden van de hardware en software. Daarnaast zullen steeds meer mensen worden getraind om de AED’s te kunnen bedienen en reanimatie te kunnen toepassen. Voorlichting aan onze landgenoten over het gebruik van de app is een ander belangrijk aspect, geeft De Boer aan. “Het gaat niet om een klein project, en het project heeft ook geen einddatum. Ons ultieme doel is dat er overal in het land AED’s zijn en dat iedereen weet waar de mensen zitten die de acute zorg kunnen verlenen. Dit doel willen we bereiken in samenwerking met alle relevante partijen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: