Del Castilho: “Suriname heeft maar 1 president”

“Suriname heeft maar 1 president op dit moment en dat is Chandrikapersad Santokhi.” Dat benadrukt DA’91-voorzitter Angelic Del Castilho tegenover Dagblad Suriname. Dit zegt ze naar aanleiding van de perikelen rondom de benoemingen van de leden van raad van commissarissen bij parastatale bedrijven en de handhaving van districtscommissaris Mike Nerkust door vicepresident Ronny Brunswijk. De protesten vanuit de gemeenschap tegen de handhaving van personen uit de vorige regering noemt de politica terecht.

“Dit is een ernstige inbreuk op het vertrouwen van het volk. Het volk had dit niet verwacht. Het volk heeft de vorige regering weggestemd en heeft Santokhi mandaat gegeven om te regeren”, onderstreept Del Castilho. Ze zegt dat de perikelen het vertrouwen van de gemeenschap in de regering niet ondersteunt. Volgens haar beseft de president nog steeds niet wat zijn functie inhoudt. Of hij zich laat chanteren door vicepresident Ronny Brunswijk, laat zij in het midden.

“Feit is dat de president de leider is en het volk achter hem staat. De president is leidinggevende. De vicepresident is ondergeschikt aan hem conform de grondwet. De vicepresident is steeds verantwoording schuldig aan de president, die president van het hele land is.” Ze raadt de president aan om conform de wet te werken. “De gemeenschap wil zekerheid, geef ze die zekerheid”, aldus Del Castilho.

“Mocht de Abop besluiten uit de regering te stappen, zal de partij de gevolgen hiervan wel merken bij de volgende verkiezing”, vult de politica verder aan. Ze wijst er ook op dat de partij intern al moeite heeft om staande te blijven. “Je ziet duidelijk dat intern er niet eens een eenduidig beleid is binnen de Abop. Het beste is dat iedereen volgens de grondwet werkt, aangezien de gemeenschap goed bestuur wil hebben”, aldus Del Castilho.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: