Sociale controle kan helpen bij een schoner Suriname

Ondanks dat het bij wet verboden is om afval in het openbaar te dumpen, dringt het nog steeds niet tot alle lagen van de bevolking door. Glenn Ramdjan, projectcoördinator van  Stichting Support Recycling Suriname (Suresur), verwijst naar de Politiestrafwet waar in art 39a boetes zijn opgenomen. Ramdjan betreurt het dat mensen zich niet aan deze bepaling houden. “Ondanks aandringen bij het ministerie van Justitie en Politie is er helaas niets meer aan gedaan.” De handhaving vormt een zwakke schakel en door het gebrek hiervan is Ramdjan voorstander van een goede sociale controle. “Maar ook dit stuk is helemaal verloederd de afgelopen 20 jaar, niemand let meer op elkaar en er wordt ook niet meer gecorrigeerd.” Ramdjan wijst op de ontwikkeling dat elkaar tegenwoordig corrigeren ook met heel veel voorzichtigheid gepaard moet gaan. Daarom biedt het maken van foto’s uitkomst als vorm van sociale controle. “Je kan de vastgelegde foute handelingen van personen doorspelen naar het commissariaat of bij stichting Suresur, waarna het commissariaat kan optreden.” Ramdjan zegt hierbij dat de bewijzen wel hard moeten zijn. “Je moet de kentekennummers kunnen zien of je moet weten hoe de persoon te traceren.” Volgens de Suresur-projectcoördinator heeft dit systeem in Nickerie vruchten afgeworpen, maar worden deze zaken niet bekend gemaakt. Hierdoor weet de gemeenschap niet dat de gepleegde handelingen strafbaar zijn.

Tipgever

Ramdjan noemt een vorm van sociale controle in sommige landen, waar de tipgever de helft van het boetegeld krijgt. “De mensen worden dan bang om afval te dumpen, omdat ze weten dat iedereen ze kan filmen of fotograferen”, licht Ramdjan toe. “Gedragsverandering ontstaat dus niet alleen door te praten, maar ook door het opleggen van sancties.” Naast boetes kan ook gedacht worden aan een taakstraf. Ramdjan verwelkomt de terugkeer van een goede sociale controle, zodat men weet dat men op elkaar let. Hij noemt ook de safecity camera’s om de vervuilers aan te pakken of de plaatsing van dashcam’s in de auto. “Vaak zien we vervuilde bermen. Door de safecity camera’s te gebruiken, kunnen we achterhalen wie daarvoor verantwoordelijk is”, merkt Ramdjan op. Verbetering is mogelijk  door het gedrag te veranderen en dat kan door het volk op te voeden, uitvoering te geven aan wetten, handhaving en boetes uitdelen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: