Edward Belfort: ‘Belfort moest vicepresident worden’

Dat Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk uiteindelijk ervoor koos om zichzelf voor te dragen voor de post van vicepresident, is niet iets waarmee alle leden van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) het eens zijn. “Ik denk dat ik de enige persoon ben, waarvan het volk heeft gevraagd: ‘what about Belfort?’ De zetels en de stemmen zijn van het kiezersvolk en het volk heeft zelf gezegd: ‘Belfort moest vp worden’. Niet Belfort zegt dat, maar het volk”, zegt Abop-assembleelid Edward Belfort op vragen van Dagblad Suriname. Als lijsttrekker voor de geel-zwarte partij in Paramaribo kreeg Belfort bij de afgelopen verkiezingen 3.942 stemmen, terwijl Brunswijk 4.398 stemmen in Marowijne kreeg. Dat maakt Belfort samen met Brunswijk tot de landelijk top 2 populairste personen binnen de Abop. Echter werd de ex-justitieminister, die bekend staat om zijn kritische houding, opvallend genoeg op geen enkele regeringspositie door de partij geaccommodeerd. Daarnaast werd hij ook in het parlement nauwelijks gekend toen na de opschuiving van Marinus Bee als assembleevoorzitter, de stoel van fractieleider moest worden ingevuld. Dinotha Vorswijk, die 1.448 stemmen in Sipaliwini kreeg, werd uiteindelijk voorgedragen als fractieleider. Bee met 611 stemmen werd assembleevoorzitter. Diana Pokie met 1.128 stemmen werd minister van Grondbeleid en Bosbeheer. Opmerkelijk zit Belfort ook in geen enkele vaste commissie van het parlement.

‘Belfort maak je zo niet kapot’

Belfort voert aan dat deze situatie vergeleken kan worden met een voetbalwedstrijd, waar de trainer uiteindelijk de beste speler op de banken laat zitten. “Vergelijk het met een voetbalwedstrijd en de trainer stelt bijvoorbeeld Messi of Ronaldo niet op. Dan heb je supporters die vragen ‘What about Messi en Ronaldo?’ Dan heb je juist iemand op het veld opgesteld, maar het publiek wilt zo iemand niet. Uiteindelijk gaat het team verliezen toch. Dat gaat nu gebeuren. Ik zit gewoon rustig. Het volk vraagt naar mij. Het volk vraagt naar Belfort”, aldus Belfort. De politicus benadrukt dat het degenen die mogelijk denken Belfort hiermee te breken, niet zal lukken. “Belfort maak je zo niet kapot. Echt niet. Ik heb ervoor gezorgd dat de partij aan zetelwinst is gekomen in Paramaribo. Tot 2 maal toe. En als men vindt: mi abi zetel, dus mi ne arki. Als je nu al zoveel djugu djugu heb, dan heb je de verkiezingen echt eerder gebracht”, aldus Belfort.

Tweede termijn in DNA

Belfort zit momenteel in zijn tweede termijn in DNA. In januari 2019 maakte Belfort bekend dat hij zich bij de verkiezingen van mei 2020 zal kandideren voor president. Hij verklaarde aan de krant dat hij die keuze heeft gemaakt naar aanleiding van een droom die hij van de ‘Almachtige’ zou hebben gehad. In 2012 volgde hij Martin Misiedjan op als minister van Justitie en Politie. In deze functie bleef hij aan tot de verkiezingen van 2015. Daarvoor maakte hij deel uit van het arrestatieteam en was hij ook docent op de politieopleiding, onder meer als instructeur voor zelfverdediging. Ook heeft hij de algehele leiding gehad over delinquentenzorg. De politicus studeerde in 2008 af als meester in de rechten. De ex-justitieminister is iemand die vaker heeft laten blijken geen blad voor zijn mond te nemen als het gaat om het aankaarten van zaken die niet door de beugel kunnen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: