Curtis Hofwijks: “Kapitaalkrachtigen achter schermen proberen invloed te behouden met omstreden benoemingen”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt de activist Curtis Hofwijks tevens PRO-politicus dat het geen verrassing voor is hem dat omstreden personen worden behouden of benoemd in de raden van belangrijke staatsbedrijven. Volgens hem proberen kapitaalkrachtige personen op zo een manier invloed te behouden.

Oude partijen zitten vast in patronagestructuur

We hebben bij de oprichting en campagne van de PRO (Partij voor Recht en Ontwikkeling) gezegd waarom wij beginnen met een nieuwe partij: omdat de gevestigde partijen vastzitten in een systeem van patronage, vriendjespolitiek en regelarij. De partijen zitten vast in het kapitaal van onzichtbare personen, van sponsoren. Dus een aantal zaken hadden wij al heel vroeg ingeschat. En daarom hebben wij ervoor gekozen om gewoon een nieuwe partij te beginnen.

Er wordt geluisterd naar kritiek 

“Ik ben blij met een aantal zaken. Ik ben blij dat enkele DNA-leden in de coalitie gewoon hun stem laten horen, waar zaken verkeerd gaan. Dat is een hele grote  aanwinst voor de democratie. We zien dat coalitie-DNA-leden geen jaknikkers zijn. We moeten ze ondersteunen dat ze het blijven volhouden. Ik verwacht dat er fouten gemaakt zullen worden, we moeten ze de ruimte geven om te corrigeren. Tot op heden heb ik wel het gevoel dat er wordt geluisterd naar de samenleving. Ook daarvoor moeten we de regering complimenteren, dat er wordt geluisterd naar kritiek. Ik denk dat wij volwassener worden als democratie, wanneer de burgers het besef hebben dat democratie niet alleen betekent: een keer in de vijf jaar naar de stembus gaan.”

Desastreus beleid

“Ten aanzien van personen in de raad van commissarissen van verschillende staatsbedrijven; NDP’ers en of mensen die niet goed functioneren en of de kwalificaties niet hebben, dienen niet geplaatst te worden. We moeten mensen plaatsen die hebben getoond integer te kunnen handelen. Een aantal van de mensen dat nog op de posten zit, hoort niet daar thuis. Ze hebben reeds getoond dat zij een beleid hebben ondersteund dat desastreus was. Daarvan moeten zij, zichzelf niet verschonen, maar juist aan zelfreflectie doen en verantwoordelijkheid nemen. Eigenlijk moeten we ze bedanken”, zegt Hofwijks.

Rol kapitaal in de politiek

“Maar we weten hoe politiek is gevoerd in de afgelopen jaren, de patronagestructuur, dat mensen proberen om invloed te behouden. We moeten kijken wie de sponsoren zijn achter de schermen. We kennen bijvoorbeeld de sponsoren van de Abop. We moeten zaken in die richting gaan zoeken. Het wordt tijd dat de samenleving bewust wordt van wat de rol is van kapitaal in de Surinaamse politiek.”

Keuzes volk

“Wanneer we jonge partijen afstraffen, omdat zij geen ervaring hebben en kiezen voor partijen met ervaring, dan zien we in de afgelopen decennia bij die partijen met ervaring dat de belangen van de samenleving niet altijd op de eerste plaats stonden. De relatie met kapitaal is belangrijk. Wanneer er minder geld is voor campagne, voor partij-attributen, maar mensen willen allerlei dingen gratis hebben, truien, shows, pakketten et cetera, gratis eten drinken: de rekening daarvan moeten uiteindelijk ergens gepresenteerd worden. Dan gaan wij als samenleving schreeuwen, maar dan moeten we ook kijken naar de keuzes die wij maken als samenleving. Als we willen voorkomen dat dit gedrag zich niet herhaalt, dan moeten we in de toekomst andere keuzes maken. We moeten dan kansen geven aan personen die een onbevlekt verleden hebben”, aldus Curtis Hofwijks.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: