Vakantie in Corona-tijd (Deel 2)

“Wanneer begint de school? Wanneer gaan we weer wandelen als normaal? Kan ik vandaag mijn vrienden wel ontmoeten?” Dit zijn allemaal vragen van de meeste kinderen die al langer dat 5 maanden thuis zitten. De meeste kinderen uit de examenklassen zijn van de maand nog naar school geweest, maar de rest zit vanaf maart thuis. Tijdens een gesprek met één van de ouders, gaf zij aan dat zij de hele dag hetzelfde liedje hoort van haar dochters. Ondanks ze samen zijn, missen zij nog veel meer vooral de tijden op school en met hun vrienden zijn. “Normaliter bracht ik mijn dochters en haar vrienden vaak om te spelen of om uit te eten, maar nu kan dat niet meer. Naast het oefenen en samen bezig zijn met mijn meisje, laat ik toch een nichtje komen om te spelen, maar niet te vaak. Ik probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn. Mijn zus haar dochter gaat naar de oppas en de mijne niet. Van de oppas neem ik aan dat het virus vanuit alle kanten kan komen.”

“Ik heb wel veel kunnen leren hoe ik thuis ben. Als mijn vader thuiskomt, ga ik wel even rijden als er boodschappen gedaan moeten worden. Van mijn ouders mag ik wel af en toe spelen met mijn vrienden, maar dat komt ook niet vaak voor, nu zij ook niet echt over straat mogen van hun ouders. Naast het gamen en meehelpen in huis, oefen ik nog even met mijn tafels en het schrijven. Voor de rest van de dag probeer ik te kijken wat ik kan doen. Ik hoop dat het in ieder geval weer normaal wordt als eerder”, zegt een ander schoolkind. “Mijn dochter probeert van alles te doen. Naast het oefenen thuis heb ik haar ook ingeschreven op zwemles. Zo baalt ze minder en houdt ze zich ook bezig met andere kinderen. Het is nu een zeer gevaarlijke periode, maar ik zie dat de maatregelen strak worden opgepakt bij haar zwemles”, zegt een moeder.

“Vroeger kon ik niet vroeg opstaan om naar school te gaan. Het was altijd een probleem. Ik vroeg me moeder elke keer wanneer het weekend zou zijn, of ik vakantie zou hebben of zei ik haar dat ik me niet goed voelde. Nu kan ik niet zonder de school en vraag ik haar juist wanneer het begint”, zegt de 8-jarige Miguel.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: