Olievondsten creëren hoop voor steviger band tussen Guyana en Suriname

De kleinste onafhankelijke landen van Zuid-Amerika beginnen aan een grote olie-reis

Guyana en Suriname, met een bevolking van respectievelijk ongeveer 780.000 en 575.000 inwoners, behoren tot de kleinste landen op het Zuid-Amerikaanse continent, zowel qua oppervlakte als qua inwoners. Maar Suriname en ons buurland zijn nu een “big deal” geworden met de ontdekking van mega-olievoorraden voor de kust. Dit brengt een periode van opwinding en hoop voor de volkeren van beide landen die allebei geplaagd zijn door sociale, politieke en economische uitdagingen.

Nieuwe alliantie

Afgezien van de offshore-olievoorraden die de twee landen gemeen hebben, hebben beide landen onlangs nieuwe presidenten gekozen die nu de taak hebben om een ​​nieuwe koers uit te zetten voor welvaart en veiligheid. President Mohamed Irfaan Ali van Guyana en Chandrikapersad Santokhi, president van Suriname, hebben zich al uitgesproken voor de versterking van de bilaterale betrekkingen en om een nieuwe strategische alliantie te vormen.

Grote vondsten

De opwinding voor de bevolking van Guyana begon in 2015 toen ExxonMobil zijn eerste ontdekking deed in het gigantische Liza-veld. Deze vondst van wereldklasse werd gevolgd door meerdere ontdekkingen, nu in totaal 16 bij het productieve Stabroek-blok. Het land is sindsdien toegetreden tot de club van olieproducerende landen en zal naar verwachting over een paar jaar één van de grootste niet-Opec-producenten worden. Suriname, al een olieproducent met onshore-middelen, kreeg zijn eerste smaak van offshore glorie toen Apache zijn eerste ontdekking in januari aankondigde bij Maka Central-1 in Blok 58. Dit werd gevolgd door een nieuwe olievondst bij Sapakara West-1, aangekondigd in april. De derde en grootste ontdekking tot nu toe, ook in Blok 58, was in Kwaskwasi-1, aangekondigd op 29 juli.

Productie rond 2025-26

“Deze derde opeenvolgende ontdekking op rij geeft ons land, dat nu moeilijke tijden doormaakt, hoop op een zeer mooie toekomst”, gaf Agnes Moensi-Sokowikromo, financieel directeur bij Staatsolie, te kennen aan lokale media, in haar hoedanigheid van waarnemend managing director. Vergelijkbaar met wat er in Guyana werd gezegd na de ontdekking van Liza, zei Moensi-Sokowikromo dat de Surinaamse regering, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld de besprekingen moeten bespoedigen om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige generaties van het land maximaal profiteren van de nieuw gevonden bronnen. Suriname hoopt tegen 2025-26 met de olieproductie te beginnen, terwijl Apache zijn zoektocht naar meer koolwaterstoffen voortzet en de exploratie in de andere offshore-blokken zeker zal toenemen.

Nieuwe olie-reis

Guyana en Suriname beginnen aan een grote nieuwe olie-reis in een tijd waarin de meeste, zo niet alle valkuilen van olieproducerende landen bekend zijn en nauwkeurig zijn bestudeerd. Met het juiste leiderschap en toewijding aan transparantie en verantwoording, kunnen deze twee kleine Zuid-Amerikaanse landen de fouten van anderen vermijden en een reis beginnen die echt transformationeel kan zijn voor hun mensen.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: