Diakonessenhuis nu ook in Covid-zorg

Regionaal Ziekenhuis Wanica overbelast

Al vanaf het begin van de Coronacrisis heeft het Diakonessenhuis haar steun gegeven in de vorm van onder andere het beschikbaar stellen van gezondheidswerkers en logistiek. Het is ongetwijfeld bekend dat het aantal Covid-19 besmette personen in Suriname helaas aan het toenemen is. Dit is zodanig dat de overheid afgelopen weekend via het ministerie van Volksgezondheid ook aan het Diakonessenhuis ondersteuning heeft gevraagd in de vorm van het beschikbaar stellen van niet alleen medewerkers, maar bedden voor opname van Covid-19 patiënten. Het Diakonessenhuis is tot nu toe een “Covid-19 vrij ziekenhuis” geweest, wat inhoudt dat er geen Covid-19 patiënten werden verpleegd en dat zodra verdachte patiënten in het ziekenhuis positief getest werden, deze werden overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Gedurende de wachttijd op de uitslag werden deze patiënten op de derde etage afgezonderd en verpleegd. Het is nu zover dat het Regionaal Ziekenhuis Wanica overbelast is.

Officieel zal op verzoek van de regering vanaf 17 augustus, net als de andere ziekenhuizen het Diakonessenhuis, mede vanwege haar nationaal verantwoordelijkheidsgevoel en zorgplicht naar de gemeenschap, ook Covid-19 positieve patiënten opnemen als daarvoor een beroep wordt gedaan. Het Diakonessenhuis investeert nu in de voorbereidingen hiertoe door het geschikt maken van 2 afdelingen hiervoor: namelijk 1 afdeling voor maximaal 22 Covid-19 positieve patiënten en 1 afdeling voor quarantaine en suspect Covid-19 patiënten met 28 plaatsen. Ook is er een project om nog eens 28 bedden beschikbaar te maken, waaronder 4 IC-bedden, door de afbouw en inrichting van een etage in de nieuwbouw van het ziekenhuis, waarvoor naar financiering wordt uitgekeken. De consequentie is wel dat de reguliere zorg over de gehele linie beperkter kan worden geleverd, vooral als gevolg van verminderde personele beschikbaarheid hiervoor. Ten overvloede wordt aangegeven dat de verdeling van Covid-19 patiënten over de verschillende instellingen centraal via de infectiologen van het Covid-19 managementorgaan geschiedt en niet naar eigen keuze van suspect of positieve Covid-19 patiënten. Eenieder in de gemeenschap wordt op het hart gedrukt de normale veiligheidsmaatregelen, nu meer dan ooit, in acht te nemen, zodat verspreiding van Covid-19 in toom gehouden kan worden.

error: Kopiëren mag niet!