Sham Binda tegen dubbele functies

“Het kan niet”

Het ‘no nonsense’ DNA-lid Sham Binda zegt dat dubbele functies van politici tegen alle ethische normen zijn. “Vanuit het volk ligt een verantwoordelijkheid op onze schouders. Dan kan je niet vanuit de wetgevende macht ook nog opereren binnen een Raad van Commissarissen (RvC). Je kan niet met verschillende petten lopen”, vindt het DNA-lid van de VHP. Binda noemt zichzelf als voorbeeld toen hij Akmos-voorzitter was. “Die functie heb ik opgezegd, want als er morgen iets over het bedrijfsleven in de media verschijnt, dan kan ik in een positie belanden waarbij je twee keuzes tegenover elkaar hebt, en dat kan niet.” Binda is ook tegen het tegelijkertijd zijn van vakbondsleider en DNA-lid. “Op dat vlak moeten er keuzes gemaakt worden. Het is ook nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van Suriname dat mensen tegelijkertijd volksvertegenwoordiger en RvC- lid waren”, zegt het DNA-lid.

Belangenverstrengeling

Voor Binda is er sprake van belangenverstrengeling, omdat je vanuit het parlement een wetgevende en controlerende taak hebt, terwijl je als lid van de RvC werkt vanuit een ministerie. “Dat is conflicterend, en op een bepaald moment zal dat botsen.” Binda is er ook van overtuigd dat er genoeg kader is die deze posities kunnen invullen. “Waarom moeten meerdere functies door één persoon bekleed worden? Hebben we een tekort aan kader?”, vraagt de ‘no nonsense’ volksvertegenwoordiger. Hij merkt op dat een DNA-lid wel over specifieke kennis kan beschikken waarvoor hij of zij zich dan wel ter beschikking van de overheid stelt wanneer dat nodig zou zijn. “Maar het kan nimmer zo zijn dat je in een RvC gaat zitten.”

Bedanken
Binda komt maar tot één conclusie en dat is dat voor de dubbele functie van RvC-lid bedankt moet worden. “De eer aan jezelf houden”, is zijn conclusie. Want uiteindelijk wordt je veroordeeld door de samenleving, merkt hij op.

Andere gevallen

Ook andere gevallen van dubbele functies en nevenfuncties kunnen volgens Binda niet. “Dit moet gelden voor alle assembleeleden, want daar wordt het belang van het volk gediend.” Het DNA-lid geeft aan dat hij nu zelf ervaart dat het werk van een DNA-lid de gehele dag inneemt. Tijd voor nevenfuncties is er niet, licht Binda toe, die ook aangeeft dat niet het geld een rol bij hem heeft gespeeld omdat hij als ondernemer meer verdiende dan als DNA-lid. Binda is van mening dat iedereen even hard de schouders onder het werk moet zetten. “Want ik zie geen oppositie en coalitie, maar DNA-leden. Als iedereen even hard zou werken, hadden we een veel beter land. En we moeten ook kritisch zijn naar de overheid, al behoor ik zelf tot  de coalitie”, aldus de VHP-topper.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: