Twintig jaar geleden stierven 118 mensen in de Koersk

Op 11 augustus 2000 was de Koersk, het vijf jaar oude pronkstuk van de Russische marine, op pad met Russische oorlogsschepen om militaire oefeningen te doen in de Barentszzee. Die dag lanceerde de duikboot enkele geavanceerde kruisraketten. Een dag later omstreeks 9 uur ’s ochtends kunnen de oorlogsschepen geen contact meer maken met de duikboot. Al snel wordt duidelijk dat er iets grondig mis is.

Kersvers president Vladimir Poetin krijgt bakken kritiek over zich heen, onder meer omdat hij zou geprobeerd hebben om het ongeval dood te zwijgen.

De Russische regering probeert dagenlang tot bij de opvarenden te geraken, maar het blijkt voor de Russen onmogelijk om het luik van de onderzeeër te openen wegens “te beschadigd”. Negen dagen later slagen Noorse reddingswerkers hier wel in, zij beweren dat er niets mis is met het luik. Alle opvarenden zijn ondertussen gestorven.

Volgens de Russen botste de Koersk met een Amerikaanse spionageduikboot. Door die knal zouden de torpedo’s die in de Koersk lagen ontploft zijn. De Amerikanen ontkennen meteen elke betrokkenheid, hoewel ze later toegeven dat er twee spionageduikboten de militaire operatie in het oog hielden. Het meest gangbare idee is dat een militaire oefening fout ging en dat een torpedo te vroeg ontplofte.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: