Viering Javaanse Immigratie door PL na twee jaren weer op Marienburg

Na twee jaren heeft de politieke partij de Pertjajah Luhur (PL) wederom de organisatie van de viering van de Javaanse immigratie op Marienburg ter hand genomen. Precies 130 jaar geleden zette de eerste Javaanse contractanten op zondag 9 augustus voet aan wal op Marienburg. Om ode uit te brengen aan de eerste immigranten vond er op het monumentenplein te Marienburg een sobere viering plaats gepaard gaande met het leggen van kransen door o.a. de waarnemend  president, Ronnie Brunswijk, parlementsvoorzitter, Marinus Bee, PL-voorzitter, Paul Somohardjo, de minister van binnenlandse zaken, Bronto Somohardjo, de minister van Sociale Zaken, Uraiqit Ramsaran, de ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers, de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland en de aanwezige parlementariërs.        

Waarnemend president, Ronnie Brunswijk dook de geschiedenis in en gaf de aankomst van de Javaanse immigranten in 1890 kort weer. Hij zegt blij te zijn met de javaanse broeders en zusters, omdat ook zij een volwaardige bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Hij bracht dan ook namens de uitlandige president de felicitaties uit aan de Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder de Javaanse gemeenschap.

De PL- voorzitter besprak tijdens zijn toespraak de hedendaagse verdeeldheid onder de javaanse samenleving, wat hij dan ook ten zeerste betreurt. Deze verdeeldheid is volgens hem te wijten aan de opportunisme onder hen. Hij is een grote tegenstander van opportunisme enerzijds, terwijl anderzijds hij idealisme aanmoedigt onder de Wong Jowoh. 130 jaar geleden werden zijn voorouders door hun eigen mensen verraden en maakten zij de overtocht naar Suriname onder valse voorwendselen. Hij kan zich niet indenken dat nu na meer dan een eeuw, hetzelfde verhaal van verraad en opportunisme verdeeldheid heeft gezaaid onder de javanen, waardoor de verkiezingsuitslag anders is geweest dan verwacht. Hij is blij dat hij uiteindelijk had besloten om met de ABOP een samenwerking aan te gaan, waardoor de PL nu ook deel uitmaakt van de regering en als volwaardige partner wordt beschouwd. Somohardjo is ervan overtuigd dat er heel hard gewerkt moet worden aan de wederopbouw van het land, maar daar heeft hij de volste vertrouwen in de regering Santokhi- Brunswijk.

De minister van Binnenlandse zaken, Bronto Somohardjo had een andere voorstelling van de viering van 130 jaar Javaanse Immigratie. Een van de redenen hiervan is het covid-19 virus, waarbij de gezondheidsprotocollen in acht genomen moesten worden. Een tweede reden is het uiteenvallen van de eenheid onder de Javanen. Minister Somhardjo zei nooit gedacht te hebben dat er sprake zou zijn van verdeeldheid onder de Javanen. “Toen bakten we onze eigen taart en vandaag de dag moeten we tevreden zijn met kruimels”. Aan de ABOP gaf hij mee om de eenheid te behouden en er niet laks mee om te gaan. Ondanks de teleurstelling is minister Bronto hoopvol gestemd en zegt dat door hard werken de eenheid wederom gebracht kan worden.

De parlementsvoorzitter, Marinus Bee stond stil bij de strijd die deze immigranten hebben geleverd om uiteindelijk de top van het land te bereiken.  Hij memoreerde ook de omstandigheden en situatie waarin de immigranten leefden. Hij is zich ervan bewust dat de toen geleverde strijd thans teniet is gedaan, maar is verzekerd dat die hersteld kan worden. Ook de kapotgeslagen economie zal hersteld worden. Ook hij heeft het volste vertrouwen dat Suriname met Santokhi en Brunswijk aan de voorlinie erin zullen slagen om Suriname weder op te bouwen en het verval van moraal en ethiek hersteld zal worden. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: