Minister Riad Nurmohamed: “Mensen met corrupte bonnen mogen zich aanmelden op ‘de berm’, niet bij mij”

“Het tijdperk van onderdrukking, haat en discriminatie is voorbij.”

Ik gesprek met Dagblad Suriname benadrukte de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, dat de situatie die hij aantrof op het ministerie één is die gekenmerkt kan worden als algehele verwaarlozing van zowel het infrastructuur als het personeel. De minister hield in het parlement een betoog, waarin hij wat zaken presenteerde die hij aantrof op het ministerie.

Transparantie 

“Bij het aantreden, hebben wij de opdracht gehad om gelijk de situatie in kaart te brengen. Het is logisch dat je even nagaat wat de situatie is op het werkplek. Het eerste wat opvalt, is de verwaarloosde staat van het infrastructuur.” Desondanks stelde de minister dat op administratief gebied de monitoring van projecten zeer goed en efficiënt georganiseerd was. “Ik ben gelijk gestart met een moderne transparante manier van communicatie. Het volk krijgt meer info. Reden daartoe is simpel: het volk moet weten wat met hun belastinggeld gebeurt.”

Verwaarloosde situatie

“De eerste dagen heb ik bezoeken afgelegd bij de verschillende afdelingen van het ministerie. De verwaarloosde situatie, bangheid en klachten waren eminent. Mensen die thuis gezet zijn, oneerlijkheid bij projecten en klachten over controle kwamen naar voren. Het infrastructuur is landelijk in verwaarloosde staat. De Klachtenunit is versterkt geworden. Wegen, ontwatering en gras maaien zijn zaken die wij direct proberen te verhelpen. Ook ben ik gestart met hearings. Vakbonden, stakeholders, OW’ers en anderen worden gehoord. Men heeft dit jaren gemist. De communicatie is verschrikkelijk belangrijk”, stelt de minister.

Misbruik van staatsmiddelen

De minister geeft aan dat het ministerie van OW verantwoordelijk is voor alle bezittingen van de staat. “Daaronder vallen wagens, panden maar ook brandstof en spullen voor de staat. Er is inderdaad veel gestoeid met auto’s. Alles wordt transparant gemaakt. De lijsten komen allemaal online. Een ieder die een auto van de overheid heeft, zal worden genoemd. Je gaat mijn naam als eerst zien. Auto bij meneer Nurmohamed. Er is veel kerstfeest gevierd met de auto’s en er is misbruik gemaakt. Er is ook misbruik gemaakt van macht. Mensen zijn thuis gezet. Het is gewoon triest. Het is een vorm van misbruik van mensen. Mensenrechten zijn geschaad.”

Oliebonnen

“Van oliebonnen is er ook flink misbruik gemaakt. Dat wordt ook transparant gemaakt

Het hoeft geen geheim te zijn. Die misbruikte benzine ga ik niet terug kunnen brengen. Maar hiervoor is 4 jaar straf opgelegd in de Anticorruptiewet. Daarop wacht ik. Ik heb die bonnen ook. De situatie is erger. De Krin kondre actie is een willekeurige voorbeeld. Een flyer in paars, daarvoor wordt er gedeclareerd en de bon gaat naar Openbare Werken. De namen zijn er en de Anticorruptiewet zal worden toegepast, nadat die in werking treedt.”

Openbare aanbestedingen

“Contracten die gesloten werden, gingen onderhands. Openbare aanbestedingen werden niet gehouden alles ging via contracten. Ik ga voor transparantie, rechtvaardigheid en tevredenheid. Alle contracten gaan over in openbare aanbesteding. Daarmee zijn wij al gestart. Mijn dank aan  de veldwerkers, de directoraten en het personeel die dit hebben aangepakt. We doen het werk zonder paarse flyers, want het is belastinggeld van het volk.”

Hoge schulden

“In de afgelopen 6 maanden zijn 1.300 mensen in dienst genomen. Daarnaast zijn er 500 beschikkingen, dat samen neerkomt op een bedrag van SRD 31 miljoen. Dit is een vorm van oplichting. Mensen en bedrijven die diensten hebben verleend, zijn vanaf 2013 niet uitbetaald. Er is een schuld van SRD 350 miljoen, USD20 miljoen en Euro 30 miljoen. We gaan dit oplossen. We gaan het betalen, zolang het op een correcte manier is gedaan. We gaan de mensen met corrupte bonnen niet betalen. Die mensen mogen zich op ‘de berm aanmelden’, niet bij mij. Maar de leveranciers zullen we betalen.”

Data verzamelen

De minister besluit door aan te geven dat alle data van vermeende corruptieve handelingen en corrupte projecten wordt verzameld. “Alle mogelijke gevallen van contracten, wagens, machines en mensen, waarbij er sprake is van corruptie zullen wij onderzoeken. De aannemers en ingenieurs en de werkers zijn niet de schuldigen. De politici zijn de schuldigen. We gaan op OW weer naar de core business en op een rechtvaardig en eerlijke manier de projecten uitvoeren.

We gaan niet accepteren dat een bakker binnen 2 dagen een ingenieur wordt. Die periode is voorbij. De periode van onderdrukking is voorbij. De periode van haat en discriminatie is voorbij. De vele problemen worden opgelost en ik zal persoonlijk langskomen bij alle belanghebbenden”, besluit de minister van Openbare Werken.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!