Huisartsenposten en SZF-hoofdapotheek niet meer 1 maal 24 uur open

Per 6 augustus zijn de huisartsenposten (HAP’s) van het Staatsziekenfonds (SZF) en diens hoofdapotheek aan de Fred Derbystraat niet meer 1 maal 24 uur open. Op de zaterdagen, zon- en feestdagen waren de HAP’s 1 maal 24 uur beschikbaar voor alle primaire huisartsengevallen en op de overige dagen kon dat tussen 19:00 uur en 07:00 uur. Nu is dat aangepast; van maandag tot en met vrijdag is de HAP open van 19:00 uur tot en met 23:00 uur, en in het weekend en feestdagen van 07:00 uur tot en met 23:00 uur. De hoofdapotheek van SZF is open van 07:00 uur tot en met 23:00 uur.

Er zijn overigens 4 huisartsenposten. De eerste HAP bevindt zich op het hoofdkantoor van SZF aan de Fred Derbystraat en de tweede op de kruising van de Mohamed Ashimweg en Sophia’s Lustweg (naast de moskee). SZF heeft in februari 2020 haar derde HAP geopend in het Regionaal Ziekenhuis Wanica en de vierde HAP volgde in maart 2020 in het St. Vincentius Ziekenhuis. Het was de bedoeling dat de spoedeisende hulp van het AZP, die doorgaans overbelast wordt met huisartsengevallen, door middel van de ruime openingstijden van de HAP’s ontlast konden worden. Vanwege de community spreading van Covid-19 zijn vooralsnog alleen de HAP’s op het hoofdkantoor en die van het Regionaal Ziekenhuis Wanica opengesteld.

De medicus tevens ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, heeft altijd vraagtekens geplaatst achter het openen van de HAP’s door de grootste zorgverzekeraar, SZF. Hij is van mening dat de RGD hetzelfde al doet. Volgens Sharman werd de indruk gewekt dat alleen de HAP’s van SZF buiten de reguliere werktijden toegankelijk zijn, terwijl de primaire dienstverlening vorm wordt gegeven door de huisartsen en de RGD-artsen. Ook de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) vond het niet correct dat SZF zich als een speler hierin ontpopt. Met de wisseling van de wacht in het politiek machtscentrum zijn de HAP’s niet meer 1 maal 24 uur toegankelijk voor de samenleving.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: