Hogere verkeersboetes gewenst

Als het aan parlementariër Edward Belfort ligt, worden de verkeersboetes fors verhoogd om de regering ook extra inkomsten te laten verdienen in een tijd dat het met een lege staatskas zit. Jurist Iris Nazir geeft aan dat de boetes bij wet zijn vastgesteld en dat dit bij wet zou moeten worden aangepast. Ook Belfort, die eveneens jurist is, beaamt dit. “Als de staat een vordering heeft op een verkeersovertreder door boetes die hij moet betalen en de persoon is komen te overlijden, dan zijn de erfgenamen aansprakelijk voor de schuld”, stelt Nazir.

Wegmeubilair

Wie schade veroorzaakt, komt daar niet zomaar mee weg omdat wettelijk is geregeld dat de schade op de veroorzaker verhaald kan worden. Belangrijk is dat bekend is wie de veroorzaker is. Er zijn tal van voorbeelden van verkeerslichten die door automobilisten en vrachtwagens zijn weggeramd en nooit meer zijn vervangen. De staat wordt op deze manier niet alleen met onnodig veel kosten opgezadeld, de risico’s voor verkeersdeelnemers nemen toe wanneer er geen stoplichten meer terugkomen. Nazir stelt dat deze kosten door de veroorzaker vergoed moet worden, iets waar het dus ook bij Belfort om te doen is.  

Persoonlijke schade

In het geval van persoonlijke schade kan de benadeelde de veroorzaker naar de rechter slepen. “Wanneer de verzekering heeft betaald, mag je alles wat daarboven komt op de veroorzaker verhalen.” De advocaat zegt dergelijke rechtszaken te hebben gedaan, maar zegt dat vaak de benadeelden hun rechten niet kennen. De jurist wijst erop dat behalve de schade ook andere vormen van nadeel verhaald kunnen worden op de veroorzaker, zoals inkomstenderving wanneer de benadeelde niet meer kan werken en bijvoorbeeld met blijvend letsel komt te zitten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: