‘Het lijkt alsof mensen dit juist als een motivering zien’

Het aantal Covid-19 besmettingen blijft dagelijks toenemen en de teller van het aantal doden ligt al op 29. “Het lijkt op een mentaliteitskwestie van mijn Srananmangs. Onze president, vicepresident, ministers en alle andere deskundigen roepen herhaaldelijk en dagelijks om niet zomaar over straat te gaan en de Covid-19 maatregelen altijd in acht te nemen. Maar het lijkt alsof de mensen dit juist als een motivering zien om zonder reden de hele dag over straat te zwieren”, zegt Fergael. Hij moest gisteren naar een bouwmaterialenzaak aan de Jozef Israelstraat om wat stenen en cement te kopen voor zijn huis in aanbouw. Deze Surinamer vertelt dat hij eigenlijk al geruime tijd vanuit huis werkt en heel zelden over straat gaat. “En als ik dat doe, dan is het echt dringend. Mi ne go koiri na stratie. Mijn vrouw moet wel naar het werk, omdat zij de optie van thuiswerken niet heeft. Maar ook zij is voorzichtig om het virus niet mee te nemen naar huis”, zegt hij verwijzend naar de drukke weg vol met auto’s.

Ook Ricardo, die dagelijks bouwmaterialen in zijn truck vervoert, zegt dat hij liever thuis was dan over straat. “Maar ik heb die luxe niet, want ifi mi no wroko, dan mi no mang nyang”, stelt hij. Deze vrachtwagenchauffeur vertelt dat hij in vergelijking met een jaar terug, nu zwaar terug is gevallen in inkomsten. Was het zo dat hij eerder zeker 7 tot 8 ritten per dag kreeg, heeft hij nu geluk als hij 2 in een dag krijgt. “Alla sani kon diri en sma no abi moni fu bouw. Zelfs onderdelen voor me truck zijn in prijs verdubbeld. Hierdoor moest ik ook mijn vrachtprijs aanpassen. De klanten hebben het bedrag soms niet, maar we onderhandelen soms om toch tot een vergelijk te komen. In deze tijd is het passen en meten”, benadrukt Ricardo. Hij hoopt dat de valutawisselkoers in de komende periode eindelijk omlaag gaat, zodat alle sectoren weer een bloei meemaken.

TM

error: Kopiëren mag niet!