Cedric van Samson: “Je moet letten op harmonische balans in Suriname”

Varkensvleesonderneming en halal slagerij horen ruimtelijk niet bij elkaar

Parlementariër Cedric van Samson geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij inmiddels stappen heeft ondernomen om te voorkomen dat er een varkensvleesonderneming komt vlak naast een bekende uitsluitend halal vleesslagerij aan de Tourtonnelaan in Paramaribo. Van Samson deelde via social media een videoboodschap, waarin hij een beroep deed op de sociale cohesie en saamhorigheid van de Surinaamse samenleving. De parlementariër gaf visueel aan dat de afstand tussen de twee paden vrij kort is en er een gang is tussen de gebouwen. Bij de ene slagerij wordt er uitsluitend halal vlees verkocht. Halal is een Arabisch woord, dat rein en toegestaan betekent. Vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten worden als halal gekenmerkt. Echter wordt het varken als onrein en dus niet-halal (haram) gekenmerkt in de Islamitische leer. Het zou een doorn in het oog zijn van de belijders van de Islam om hier hun halal vlees te halen, indien er een varkensvleesbedrijf komt, zegt Van Samson.

“Je moet kijken naar de harmonische balans in Suriname. Wat ruimtelijk niet bij elkaar hoort, zou ook niet bij elkaar moeten komen.” Van Samson geeft tegenover Dagblad Suriname aan dat hij inmiddels gesproken heeft met de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Saskia Walden, over deze kwestie. Volgens de minister ontbreekt de vergunning van de varkensvleesonderneming. Van Samson stelt dat de kwestie al meer dan een jaar speelt. Eerder was er ook al geen toestemming verleend, maar plotseling na de verkiezingen dook die zaak weer op. “Maar dit kan zo niet”, besluit de parlementariër. 

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: