Belfort wil aanpak skalians

“Het geld zit niet bij de gewone burgers”

Over de aangekondigde maatregelen om gelden voor de staatskas te halen, is Belfort nog niet helemaal tevreden. Volgens de parlementariër valt er nog meer geld te halen voor de regering. Belfort verwijst naar de skalians. “Ik hoop dat er een lijst gepresenteerd wordt van alle skalianhouders, zodat de regering onmiddellijk alle personen kan verbieden om werkzaamheden uit te voeren en forse boetes kan opleggen. “Op die manier heb je meer geld in het land.” De politicus is geen voorstander van skalians in de binnenlanden van Suriname. “De skalians vernietigen het land en daar zit het geld, niet bij de gewone burgers”, stelt Belfort. Hij zegt dat de natuur niet wordt gespaard door de skalians. “Veel mensen uit de stad weten niet wat in het binnenland gebeurt. Je hart bloedt als je het meemaakt. Poclines stoten vanaf het land alle bomen weg. Daarna spuiten de skalians langs de oever, zodat er grote kuilen ontstaan. Hierna mengt men om het goud te zoeken en alle schadelijke stoffen komen in de rivier.” Een vertegenwoordiger uit het Pamaaka-gebied overhandigde begin deze week een brief aan het kabinet van de president. De vertegenwoordiger  wijst op de  verontreinigde rivieren. Hiervoor willen de bewoners van het binnenland een oplossing, vertelt de man.

Kwik opruimen

De voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, stelde in 2018 dat de skalians op het stuwmeer in Brokopondo kwikresten opruimen. Hierna gaf de bewindsman aan dat skalians onderzoek doen naar de hoeveelheden kwikvervuiling. Die informatie bleek destijds ook voor De Nationale Assemblee verwarrend. De voormalige minister verklaarde in het parlement dat de pontons over zouden gaan tot het opruimen van de kwikresten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: