President Santokhi terug van Guyana

Ceremonieel bezoek stond toch in het teken van serieus werk

President Chandrikapersad Santokhi is vanmiddag iets na half 6 aangekomen in Suriname op de luchthaven te Zorg en Hoop. De president en zijn gevolg vlogen met een klein vliegtuig van en naar het buurland. Vicepresident Ronnie Brunswijk, DNA-voorzitter Marinus Bee, de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en overige hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig om de president te verwelkomen. Na de aankomst werd het protocol getekend waarbij waarnemend president Ronnie Brunswijk de executieve macht van het land weer overgaf aan de president. De president was in Guyana om de inauguratie van de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali bij te wonen.

Persconferentie president

President Chan Santokhi hield kort na zijn aankomst een persconferentie. De staatshoofd gaf aan dat het prettig was om terug te zijn in Suriname. Het ceremonieel bezoek is uiteindelijk een intensief werkbezoek geworden. Er is een zware werkagenda afgewerkt. De president feliciteerde de samenleving met de dag der inheemsen en de herdenking van de Javaanse immigratie. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf eerst kort aan de stand van zaken de afgelopen twee dagen in Suriname. Hij heeft de president onder andere vertegenwoordigd te Marienburg bij de herdenking van de Javaanse immigratie.

Vruchtbare missie

President Chan Santokhi gaf aan dat hij met veel ceremonie, respect en gastvrijheid is verwelkomd. “Het was een heel druk schema. We hebben een werkprogramma afgewerkt.

De belangstelling was groot vanuit de Guyanese media. Ik had een dinner met daaraan gekoppeld een werkprogramma. De Guyanese president, vp en premier waren aanwezig. Ook de special envoy van Barbados was aanwezig. De energie en bereidwilligheid om heel intensief samen te werken is er. We zullen op nieuwe gebieden gaan samenwerken. Onze samenwerking zullen wij tillen naar het hoogste niveau, namelijk op niveau van de presidenten. Er komt een forum van high level dialoog. Er komt een breed programma met een structuur. De Guyanese private sector heeft zich ook bereid getoond om te investeren en samen te werken met het Surinaamse bedrijfsleven. De wil, de bereidwilligheid is er en dat zullen we verder verdiepen”, gaf het staatshoofd aan. De president en de minister van Buza, Albert Ramdien, gingen op de persconferentie heel concreet in op een aantal belangrijke ontwikkelings- en beleidsvraagstukken die van belang zijn voor Suriname. Onder andere is veel gesproken over investeringen, de oliesector, luchtvaart, landbouw, visserij, veeteelt, Covid-19 en de burg over de Corantijn. 

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: