President Santokhi: ‘Solidariteitsheffing alleen voor 2 topinkomensgroepen’

De solidariteitsheffing is volgens president Chandrikapersad Santokhi niet bestemd voor alle werknemers en ambtenaren. “Nee, alleen maar voor de 2 topinkomensgroepen. Dan willen we ook goede communicatie hebben met alle stakeholders om te kijken hoe we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren. Een sfeer creëren alsof eenieder dat bedrag moet betalen, is niet correct”, zei de president donderdag in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens het staatshoofd is met het pakket aan maatregelen ook de bedoeling dat de mensen op de onderste schijven ook lager gaan, zodat ze ook wat extra kunnen overhouden en minder belasting hoeven te betalen. Deze week zal volgens Santokhi in overleg worden getreden met vakcentrales, bonden en het bedrijfsleven om hierover te communiceren.

Verhoging government take zal marginale impact hebben

Ook de aangekondigde verhoging van de government take op brandstof, hoeft mensen niet af te schrikken. “Het zal natuurlijk een marginale impact hebben om de kostprijs bij de pomp, maar het gaat meer erom dat wij dat goed moeten doorcommuniceren aan de samenleving.” Nu wordt nagegaan welke sectoren dispensatie moeten krijgen.

Inkomsten afgelopen 10 jaar niet traceerbaar

Volgens het staatshoofd is gebleken dat de informatie die hij tijdens de transitieperiode van ex-president Desi Bouterse heeft gehad niet volledig was. “Het was in schril contrast met de werkelijkheid. Een beeld dat was gebaseerd op een volstrekte onjuiste voorstelling van zaken. Nu blijkt achteraf, na een transitiefase op basis van vertrouwen, openheid, eerlijkheid en transparantie, dat er nog beslissingen werden genomen. Als we kijken naar die beslissingen en het product van die beslissingen, dan kunnen we op zijn zachtst zeggen dat het onbehoorlijk is geweest en ook in strijd met behoorlijk bestuur. Wij hadden tijdens de campagne ook al gezegd dat wij wisten wat we zouden aantreffen, maar wat wij hebben aangetroffen, is niet mooi, maar wel erg”, benadrukte het staatshoofd. De inkomsten van de afgelopen 10 jaren zijn volgens Santokhi moeilijk traceerbaar of verdwenen. Hij herhaalde daarom wederom dat er sprake is van financieel-economisch mismanagement, onbehoorlijk bestuur en handelen in strijd met wet en recht.

Bewust boobytraps gecreëerd

“We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de vorige regering bewust boobytraps heeft gecreëerd”, benadrukte de president. Als voorbeeld noemde hij de last-minute wurgcontracten, aantrekken van duizenden ambtenaren die op het laatste moment benoemd en bevorderd zijn. “Op alle ministeries, districtscommissarissen en kantoren melden zich nu honderden mensen aan, waarvan men niet weet wat men met die mensen precies moet doen. Ook het voorbeeld van de 50% loonsverhoging die op het laatste moment met de CLO is overeengekomen”, vervolgde Santokhi. Hij verwees naar de USD 4 miljard aan inkomsten, waarvan de besteding niet te verklaren is.

Aantrekken diasporakapitaal

Er is ondertussen al een presidentiele commissie ingesteld voor de aantrekking van diasporakapitaal en het opzetten van een diasporafonds. Tevens is goedgekeurd namelijk de presidentiele commissie om de grondconversie te realiseren en de invoering van een solidariteitsheffing op de hoogste inkomens.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: