‘Met lid Ashwin Adhin, is het parlement 200 miljard rijker’

Gisteren was het zover. Ashwin Adhin, voormalig vicepresident werd toegelaten als lid van lands hoogste college; De Nationale Assemblee. Adhin verspilde geen tijd en gaf te kennen aan de regering dat Suriname spoedig terug getrokken moet worden uit de economische crisis die volgens hem al een tijdje sleept. Adhin, die als voormalige vicepresident de leiding had over de raad van ministers wordt door velen gezien als medeverantwoordelijk van de huidige financiële crisis. Echter heeft Adhin herhaaldelijk met de hand op het hart ontkend verantwoordelijk te zijn, al dan niet mede, aan de slechte economische staat van ons land.

President Chan Santokhi gaf direct na zijn verkiezing tot staatshoofd aan dat de crisis in ons land met geen pen te beschrijven is. Adhin, toen nog vicepresident gaf aan dat zijn regering geen corruptie en puinhoop achter, maar een realiteit. Volgens hem is de precaire situatie toe te schrijven aan het wegvallen van belangrijke inkomsten van staat. Deze regering gaat ook moeten lenen vond de ex-vicepresident. Adhin is van oordeel dat de regering Bouterse 2, waarvan hij deel uitmaakte, alleen aangesproken kan worden over de verdwijning van de meer dan 100 miljoen dollars aan kasreserve bij de Centrale Bank van Suriname. Daar is er niet goed gecommuniceerd met het volk. Echter zijn de algemene banken debet aan de “verdwijning” want volgens Adhin hebben zij geen duidelijke afspraken gemaakt over hoe de middelen te gebruiken. Adhin zelf gaf aan dat met de gelden basisgoederen waaronder aardappelen, uien zijn bekostigd. Ook waren er volgens hem niet nader genoemde investeringen gedaan en interventies gepleegd op de valutamarkt.

Momenteel staat ex-governor Robert-Gray Van Trikt terecht en wordt voormalig Financiënminister onder Adhin, Gillmore Hoefdraad gezocht door de Procureur Generaal in deze zaak. Verreweg de meest spraakmakende uitspraak van de ex-vp was; “Waarom zeuren ze over een schuld van US$ 2,5 miljard als goud-, olie- en bauxiet-reserves van het land meer dan US$ 200 miljard waard zijn? Volgens Adhin waren de leningen niets vergeleken met de bodemschatten. Waar de investeringen zijn geweest om die mineralen te verwerken heeft Adhin nooit kunnen aantonen. Tot overmaat van ramp heeft Adhin ook geen woord gerept over de dreigende default status, omdat ons land de schulden niet kon en bijna niet kan betalen. Die default werd tot twee keer toe voorkomen en of teruggedraaid door inspanningen van de nieuwe regering. De leningen die meer dan 3 miljard dollar blijken te zijn, kunnen alleen door Adhin en zijn denkpartners goed gepraat worden. Waarschijnlijk is het parlement nu 200 miljard rijker met zijn intrede als DNA-lid en wel vanuit de oppositie banken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: