Fols niet bekend met automatische doorstroming niet-examenleerlingen

De Fols-voorzitter Marcelino Nerkust is niet bekend met de automatische doorstroming van de niet-examenleerlingen. In het parlement heeft Onderwijsminister Marie Levens op 5 augustus meegedeeld dat wanneer alle belanghebbenden gehoord zijn, er voorstellen gedaan zullen worden over de doorstroming naar het volgend leerjaar, welke in het voordeel van de leerlingen zal zijn. Burgers gaan ervan uit dat de leerlingen vanwege de Covid-omstandigheden automatisch mogen doorstromen. Is dit een terechte conclusie?

“Ik heb niet gehoord dat de minister gezegd heeft dat elke leerling mag doorstromen. De minister heeft wel met de vakbeweging gepraat, maar die formulering heb ik niet gehoord”, benadrukt Nerkust tegenover Dagblad Suriname. Op 30 juli heeft Fols een kennismakingsgesprek gehad met de minister. Daar is niet aan de orde gekomen om van koers te veranderen; de glo-leerlingen beschikken al over hun rapport/beoordeling en hebben zelfs al vakantie. “Dus ik heb geen idee hoe het zal werken als elke leerling toch over mag gaan”, aldus Nerkust.

De parlementariër Sham Binda zegt aan de krant dat Covid-19 een zeer nadelig effect heeft op het onderwijs en dat in principe de kansen van leerlingen ontnomen zijn door de overmachtssituatie. Daarom is hij van mening dat leerlingen de gelegenheid moeten krijgen om door te kunnen stromen naar de volgende klas. Binda voegt daaraan toe dat er kinderen zijn voor wie het derde kwartaal wel het verschil uitmaakt om aan de overgangsnormen te kunnen voldoen. Er is ervoor gekozen om de leerlingen te beoordelen op basis van de cijfers van het eerste en tweede kwartaal. “Dit is eigenlijk niet eerlijk naar de leerlingen toe, want niet iedereen beschikt over internet en begeleiding thuis”, aldus Binda. Wat het uiteindelijk zal worden, is nog afwachten, daar de minister de vakbeweging nog moet consulteren over de automatische doorstroming van de niet-examenleerlingen.

KSR

error: Kopiëren mag niet!