Dew Sharman: Samenleving kan de keten van Corona-besmettingen verbreken door gedragsverandering

“Het volk van Suriname heeft al een keer bewezen dat met goed gedrag het virus ingedamd kan worden”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Dew Sharman, vicevoorzitter van het parlement en arts, dat de samenleving de keten van Corona-besmettingen kan verbreken door gedragsverandering.

Grote toename

De besmettingen zijn in de afgelopen weken schrikbarend toegenomen. De teller van de positieven schommelt nu voorbij de 1600 personen. Het Coronavirus pandemie heeft inmiddels ook al 27 levens geëist in ons land. Sharman stelt dat de sleutel van indamming bij de samenleving ligt. Het volk van Suriname heeft al een keer bewezen dat door goed gedrag de verspreiding van het virus tot een minimum gebracht kan worden. Sharman brengt in herinnering dat rond mei de actieve gevallen tot nul waren gereduceerd. “Er was sprake van hoge mate van discipline. De protocollen werden vrij goed gevolgd. Dat is precies wat wij weer nodig hebben. Sinds de tweede golf hebben wij te maken met tientallen besmettingen per dag. De druk op de zorgsector wordt alleen maar groter. Indien er geen positieve verandering komt in de trend van besmettingen, kan het heel zwaar gaan worden voor zowel de medici als de beschikbare plekken.”

Burgerij speelt belangrijke rol

Sharman benadrukt dat bij de indamming van het virus de burgerij een cruciale rol moet gaan spelen. “Indien je geen essentiële bezigheden hebt over straat, vermijd het dan. Onnodig op hoeken van straten hangen, vergroot het risico alleen maar. Ook feestjes zijn op dit moment verst van nodig. Als je toch uit huis moet, gebruik dan mond- en neusbescherming en zorg voor handhygiëne. Social distance is enorm belangrijk. Samen alleen kunnen wij verandering brengen in de situatie.” Indien er echter blijkt dat verscherping van de maatregelen noodzakelijk is, zal dat dan gebeuren vanuit de regering. Sharman drukt het volk op het hart om de huidige maatregelen ten volste te implementeren, zodat verdere verscherping niet nodig is.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: