“Niemand vraagt om arm te zijn”

“Armoede is iets dat altijd in ons midden is. Wij hebben nooit de tijd genomen om het te realiseren of te herkennen”, zegt Rehoёl tijdens een gesprek. Hij benadrukt dat zelfs vrienden soms moeilijke tijden meemaken, maar dat zij het niet laten weten. “Men ziet het als iets om zich te schamen. Zo moet het helemaal niet zijn”, constateert hij. “Ik heb gevallen meegemaakt bij mijn eigen vriend. Ik kende hem bijna twee jaren, maar wist nooit dat hij het zo moeilijk had. In een later stadium ben ik erachter gekomen, maat toen was het al laat. Vernam ook van anderen hoe ze hem aan het plagen waren in de buurt bij hem, maar hij kon het op den duur niet meer aan en pleegde zelfmoord. Het is intussen al vier jaren geleden dat hij niet meer in ons midden is.”

De reden waarom Rahoёl hem nog in gedachte heeft, is omdat het zijn beste vriend was en hij niet eens wist wat hij dagelijks moest doorstaan, voordat hij naar school ging of om een bordje eten te krijgen. Rehoёl benadrukt dat men zich niet moet schamen in welke situatie men zich ook verkeert. “Het is altijd goed om op je hoede te zijn. Observeer je omgeving en je mensen. Leer ze kennen. Niemand vraagt om arm te zijn. Door te praten over wat je dwars zit, kleineer je jezelf niet, noch je familie. Maar tenminste maak je moeite om een oplossing te brengen. Je gaat vaak mensen tegenkomen die anderen duperen, maar geef het niet op. Blijf sterk en maak het er beste van. Een einde maken aan je leven of zitten huilen, is geen optie”, aldus Rehoёl.

TM

error: Kopiëren mag niet!