Kopstukken NDP trachten regering Santokhi onderuit te halen

De Nationale Democratische Partij (NDP) is woensdagavond tijdens een online massameeting, vanuit partijcentrum Ocer, ingegaan op de beschuldigingen die geuit zijn door de regering Santokhi-Brunswijk over de financiële puinhoop die is achtergelaten door de regering Bouterse-Adhin. President Chandrikapersad Santokhi: ‘Het is erg wat dit volk is aangedaan, het gaat om sabotage van hoogste orde. Suriname heeft een totale schuld van ruim drie miljard US$. De vorige regering heeft alles in werk gesteld om het werken van deze regering te bemoeilijken.’

De oud-directrice van het ministerie van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, ex-NDP-Assembleelid Sylvana Afonsoewa en oud-vicepresident Ashwin Adhin en oud-president en partijvoorzitter Desi Bouterse deden hun best om de gefundeerde en onderbouwde kritieken van de regering Santokhi-Brunswijk te ontkrachten. ‘We hebben fouten gemaakt.’ Zo begon de oud-president zijn toespraak. ‘Maar, ik ben gechoqueerd, verbouwereerd. We moeten ervoor zorgen dat salarissen betaald worden, subsidies, uitkeringen. Ik heb Santokhi gezegd een speciaal team in te stellen om de financiën onder de loep te nemen. It’s gonna be a long hot summer. Ze doen alsof ze niets weten. We zijn hier om te helpen, niet om met vuil te smijten. Dat pad brengt ons nergens.’ Ook zei Bouterse: ‘Wij nemen een batterij juristen in de arm om beschikkingen van mensen te regelen. U ziet nu het verschil tussen een sociaaldemocratische partij en een kapitalistische partij, gesteund door Nederland.’

Volgens Adhin heeft de nieuwe regering een valse start gemaakt. ‘U heeft uw beloften nog niet waargemaakt. Waar is uw crisisplan? Waar blijft de steun uit de diaspora en van Nederland? U zou geen belastingmaatregelen treffen. Herstel de koopkracht. U heeft de vorige regering gecriminaliseerd en probeert als afleiding slachtoffer te spelen.’ De vele leningen, 123, zijn geen nieuws, sprak Adhin, ‘en ze zijn allemaal geregistreerd bij het Bureau voor de Staatsschuld’. ‘Santokhi en Brunswijk hebben gesproken met Financiënminister Gillmore Hoefdraad.’ ‘Adhin: We hadden geen andere keus, zelfs de nieuwe regering gaat leningen nemen.’ ‘Overigens, er zijn ook geen achterstanden in de betalingen van AOV en Kinderbijslag.’

Jessurun, die ontslag heeft genomen, ging in op de in haar ogen slecht verlopen regeringstransitie. ‘Ik kan niet aanzien hoe zaken verliepen’, zei ze. Ze ging in op uitspraken van minister Amar Ramadhin, dat er geen protocollen zijn ontwikkeld voor de aanpak van Covid-19. Met protocollen in haar handen toonde ze aan dat die er wel waren en zijn. Verder zei ze dat er wel degelijk een financiële administratie werd gevoerd en bijgehouden door het Covid-19 Managementteam. Jessurun noemde diverse uitgaven en waaraan die werden besteed. Ze beweerde ook dat na het aantreden van Santokhi en zijn regeerteam het aantal Covid-besmettingen dagelijks toeneemt. Afonsoewa zei in haar speech, dat de huidige regering moet stoppen met klagen. ‘Niet door steeds de NDP aan te vallen krijgt u sympathie van het volk.’ ‘Kom niet met een zielig gezicht.’ ‘Heeft u de Covid-situatie wel onder controle?’, was haar slotvraag.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: