300 gezinnen dreigen brodeloos te worden door houding Casas

Gonesh: ‘Het water staat ons tot aan de lippen’


Voor het personeel en de directie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is het onacceptabel dat luchtvaartautoriteit Casas steeds weer een ander excuus heeft en vooral niet meewerkt aan de certificering, waardoor de sinds vorig jaar geleasede Boeing-777 niet kan worden ingezet. Maandagochtend is daarom massaal gehoor gegeven aan de oproep om duidelijkheid van de directie af te dwingen bij het hoofdkantoor van SLM. Volgens SLM-directeur Radjesh Radjkoemar wordt er ondanks de Covid-19 situatie toch nog een stukje medewerking van Casas verwacht. “Wij hebben constant een alternatieve certificering aan Casas aangeboden om het proces zo snel als mogelijk af te ronden. Afgelopen donderdag en vrijdag hebben we de table-top met succes afgerond. Vrijdagavond was de evacuation demo gepland, maar die is door Casas op een vrij kort tijdstip afgeblazen, vanwege ziekte van bepaalde inspecteurs.” Volgens Radjkoemar is dit teleurstellend, omdat SLM wel ready was om de geplande zaken af te ronden. “Je bent al bezig een paar zaken af te ronden, rond dat ding dan gewoon af!”, benadrukte de SLM-directeur. Het lag in de bedoeling om rond 31 juli klaar te zijn met alle zaken afhangende het certificeringsproces. Deze set-back heeft een grote impact op het bedrijf. Het gaat om 300 gezinnen die dreigen brodeloos te worden door de houding van Casas.

‘De tijd dringt voor de SLM’

Afgelopen zondagavond is wederom een plan ingediend bij Casas. Hierin ligt de bedoeling vanavond nog de evacuatiedemonstratie te doen en dat woensdag met de goedkeuring van de luchtvaartautoriteit richting Nederland kan worden vertrokken om tegen vrijdag/zaterdag de simulator-opzetfases te kunnen doen bij de KLM. De bedoeling is dan om rond 8 augustus klaar te zijn met het traject voor wat betreft de zaken die de SLM moet volbrengen. “Wij hopen echt dat wij ook van Casas de medewerking kunnen krijgen. De tijd dringt voor de SLM. Het water staat ons tot aan de lippen”, aldus Steven Gonesh, vicepresident Operations.

Plannen werden steeds afgekeurd door Casas

Gonesh meldde dat in juli 2019 gestart is met het gecertificeerd krijgen van het toestel. De bedoeling was om dat 3 tot 6 maanden in beslag te laten nemen. Met Casas was afgesproken dat fabrikant Boeing gevraagd zou worden om te helpen bij het certificeringstraject. In juli-augustus 2019 heeft Casas toen haar eigen technici hiervoor getraind. Maar uiteindelijk is een aantal vertragingen met betrekking tot regelgeving en boekwerken opgelopen naar de inspecteurs toe. Rond 20 december 2019 stond de Boeing-777 op de JAP-luchthaven. Het demonstratietraject is eind december opgestart met de bedoeling dat in de eerste week van januari 2020 een aanvang zou worden gemaakt met de demonstraties. De SLM heeft een demonstratieplan ingediend, maar er werd toen roet in het eten gegooid door de komst van het Covid-19 virus. Er werd toen een alternatief ingediend dat ondersteund werd door Boeing. Echter is dat plan volgens Gonesh toen afgewezen door Casas. Daarna zijn wederom plannen ingediend, maar die zijn ook afgewezen door gebrek aan personeel of beschikbare assistentie van Casas om een deel van het proces te monitoren. Het gaat om ervaren inspecteurs vanuit het buitenland. Toen is de SLM zelf op zoek gegaan naar inspecteurs om Casas te assisteren. Uiteindelijk is hierna weer een plan ingediend, maar wederom afgewezen door Casas. “Ieder weldenkend mens zal weten dat je een vliegtuig van dit formaat niet zomaar aan een kant kan laten staan, terwijl je blijft doorbetalen. Alle kosten gaan door”, benadrukte Gonesh. Hij voerde aan dat de inzetting van dit toestel de bestaanszekerheid kan helpen garanderen.

‘Elke cent telt’

Het personeel vind dat elke cent telt in deze periode waar de SLM en eigenlijk de complete airlinebranche over de gehele wereld de harde klappen nog voelt van de Covid-19-crisis. “Elke cent telt. Als wij nu een machine als zeven maanden hebben staan op de airport en het kan niet ingezet worden. Terwijl wij onze verantwoordelijkheid als maatschappij proberen na te komen door  machines in te huren, dan konden wij dat geld veel beter besteed hebben in deze tijd”, benadrukte de vertegenwoordiger. Er zouden naar verluidt een heleboel personeelsleden al geruime tijd getraind zijn om te werken met de machine, maar nog niets kunnen doen. Het personeel eiste daarom van de directie dat die uitgebreid vertelt waarom de gehuurde Boeing nog niet vliegt.  De VSV, BPSLM, de bonden bij de SLM, hebben de zaak ondersteund en hebben de actie overgenomen. Zij ondersteund de directie hierin. “Het gaat om onze national carrier”, werd uitgeroepen.

FR

error: Kopiëren mag niet!