Geen Ied-gebed noch offers bij moskeeën SIV en SMA

Offerdieren brengen naar het abattoir

De Surinaamse Islamitische Vereniging en de Surinaamse Moslim Associatie hebben in aparte bekendmakingen gesteld dat van het jaar geen festiviteiten zullen plaatsvinden in moskeeën rond het Islamitisch feest Ied ul Adha. Het offerfeest markeert de hoogtijdagen in de Islamitische kalender en vormt samen met het Ied-ul-Fitr de twee Ied’s of te wel jaarlijks terugkerende feest in de Islam.

Bekendmaking SIV

In haar bekendmaking stelt SIV luidt dat wij al geruime tijd in lockdown zijn vanwege Covid-19. “Wij beseffen ook als geen ander dat de vraag om de religieuze plichten in de moskeeën te verrichten ook steeds groter wordt. Beseft u ook dat de reële dreiging voor een Covid-uitbraak nog niet is afgewend. Voor Ied ul Adha willen wij benadrukken dat het hoofdbestuur het niet verantwoord acht om het slachten, verwerken en verdelen van vlees in de ruimtes van de moskeeën te doen plaatsvinden. Wij stellen voor aan degene die daartoe in staat zijn en dat voornemens zijn te doen, het slachten zelf te laten verrichten in het abattoir, de verwerking door een professionele slager of daartoe ervaren mensen te laten verrichten en het vlees zelf te verdelen onder de familie en behoeftigen. Onder de huidige omstandigheden zullen wij als bestuur deze zaken dit jaar niet helaas kunnen faciliteren. Door het stijgende aantal Covid- 19 gevallen in Suriname is het hoofdbestuur genoodzaakt om de Ied-ul -Adha gebed geen doorgang te laten vinden in de moskee. Wij hebben als alternatief gekozen om de namaaz op vrijdag 31 juli om 9.30 AM live uit te zenden via RBN (5.1) , Rapar Eadio 91.3 FM”.

SMA: geen koerbanie in moskeeën

Het hoofdbestuur van de SMA heeft in afzonderlijke bekendmaking aangegeven dat er eveneens geen offers gedaan zullen worden in moskeeën zoals gebruikelijk. “Het aantal Coronabesmettingen loopt bijna op tot 1000. Het gevaar wordt steeds groter. Bescherm uw zelf en ook anderen. Hou uw zelf en uw gezin thuis. Ga niet zomaar uit. Als u toch noodzakelijkerwijs weg moet, houd dan 2 meter afstand, draag een mondkap en blijf uw handen ontsmetten. Wij willen u niet blootstellen aan besmettingsrisico’s. Wij kunnen daarom nog steeds geen Ied- en vrijdaggebed verrichten in de moskeeën en geen zikr (lofprijzing aan de Almachtige) en koerbanie (offers) doen in moskeeën. Het Ied-ul-Adha feest valt op vrijdag 31 juli. Er zal geen Ied namaaz gelezen worden, niet in de Nationaal Iedgah Suriname, noch in de moskeeën. Er zal ook geen offer gedaan worden, niet in de Centraal Offerhal Suriname, noch in de moskeeën. Offers zullen op het abattoir gedaan worden”, aldus de SMA.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: