Advocaat Nibte bezorgd over invloed Covid-19 rondom het gerechtsgebeuren

Advocaat Maureen Nibte maakte zich zorgen over de uitbraak van het Corona virus rondom het gerechtsgebeuren. Vorige week donderdag werd bekendgemaakt dat een onderinspecteur van de Parketwacht positief is getest en een dag later een tweede besmetting, een agent van dezelfde afdeling. Deze afdeling is belast met het transporteren van arrestanten. Nibte zegt begrepen te hebben dat de verdachten die de afgelopen week waren aangevoerd naar het Kantongebouw aan de Mgr. Wulfinghstaat ook afgezonderd zullen worden in de strafinrichting alwaar ze zijn ingesloten. Zij zegt dat het gerecht wederom naar het telefoonsysteem over zal gaan. Ook advocaten die zich in de periode van 17 juli tot 24 juli hebben opgehouden in de ruimte van de Parketwacht wordt gevraagd zich niet naar het gerechtsgebouw te begeven. 

Indien nodig kunnen deze advocaten hun collega’s vragen om voor hun waar te nemen op de zitting. Naar mening van Nibte is deze regeling ergens in het nadeel van de verdachten want op de zitting en wel voor de rechter verschijnen en je beklag doen is anders dan een verhoor telefonisch afnemen. De proceshouding van de verdachte in kwestie is van eminent belang  bij het bepalen van de strafmaat c.q de strafoplegging. Op de zitting zullen de rechters, de officieren en de griffiers aanwezig zijn. Voor degene die zich naar het gerechtsgebouw begeven geldt dat de temperatuur in de halsstreek zal worden gemeten met een afstandsthermometer. Indien de temperatuur hoger is dan 37.5 graden Celsius, wordt betrokkene niet toegelaten. Een ieder dient met een mond- en neusbedekking te verschijnen en deze ten alle tijde aan te houden. De raadslieden kunnen kiezen bij het telefonisch verhoor van hun cliënt aanwezig te zijn op de zitting of op het cellenhuis alwaar hun cliënt is ingesloten. “Jammer dat het zo moet gebeuren, maar het proces moet zijn beloop hebben”, zegt Nibte. Zij heeft medelijden met de verdachten. Publiek en de media worden vooralsnog niet toegelaten tot de zittingen. 

Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: