“Tien jaren lang niets gedaan voor ex-militairen en oud-strijders”

DNA-lid Cedric van Samson heeft zitting in de vaste commissie van Defensie, en nam in dat licht op dinsdag van de ex-militairen en strijders die gestreden hebben in de binnenlandse oorlog een petitie in ontvangst. “Uit mijn gesprek met hun heb ik begrepen dat het laatste dat met ze overeengekomen was, dateert uit een overeenkomst toen dhr Fernald nog minister van Defensie was. Er is dus letterlijk tien jaren lang niets gedaan dan die groep mensen van het kastje naar de muur sturen, terwijl het gaat om militairen die gevochten hebben voor de soevereiniteit van ons land. De groep is nog geen duizend man groot, minder denk ik dan de groep beleidsadviseurs die de afgelopen jaren elk SRD 8.000 per maand opstreken.”

Van Samson vindt dat de zaak los van de politiek gezien moet worden, omdat hij het leed van de ex-militairen kent. “Ik zal dus zeker mijn invloed aanwenden als lid van deze vaste commissie om te kijken wat er echt voor ze gedaan kan worden, want we kunnen niet zo omgaan met onze militairen. Er zijn ex-militairen bij die zitten met post-traumatische syndromen. We moeten het aanpakken en de mensen niet aan het lijntje houden.”

Van Samson wilde ook graag deel zijn van deze commissie van Defensie, omdat hij nogal wat ideeën heeft over hoe men structureel een mentaliteitsombuiging kan brengen door ons Nationaal Leger te maken tot een ontwikkelingsleger. “We moeten meer mogelijkheden bieden voor actieve militairen om zich verder te scholen en op basis van hun scholing en de CV die ze op die wijze verwerven, ook een graad hogerop te kunnen stappen. Zo motiveer je ze ook om meer aan zichzelf te werken en worden ze op de koop toe multi-inzetbaar. Dit is ook 1 van de zaken die ik gelijk wil aanpakken. Zo kunnen we dit departement ook beter tot haar recht doen komen. In andere landen kan een legerarts binnen het leger zijn studie doen om chirurg te worden, en ons systeem biedt die mogelijkheden nog niet. Onze actief dienende militairen moeten beter betrokken worden bij de ontwikkeling van het land Suriname,” aldus het DNA-lid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: