Jogi tegen verkoop dienstauto’s aan ex-ministers

“Dienstauto’s ex-ministers inzetten voor huidige ministers”

VHP-assembleelid Mahinder Jogi is er resoluut tegen dat ex-ministers gebruik maken van bestaande regelingen om peperdure dienstauto’s tegen heel lage taxatiewaarden op te kopen, waardoor nieuwe auto’s voor opvolgende ministers moeten worden aangeschaft of gehuurd. “Er is inderdaad een regeling dat de ex-ministers tegen een bepaalde vergoeding weg mogen gaan met de auto’s, maar gezien de precaire situatie in het land lijkt het mij beter dat de regering de auto’s niet verkoopt. Het is nu niet nodig om nieuwe auto’s aan te schaffen of te huren voor de 16 nieuwe ministers. Zij kunnen voorlopig rustig dezelfde auto’s van hun voorgangers gebruiken. Het is tijd om zwaar te bezuinigen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Als lid van de coalitie doet hij hierbij daarom een beroep op president Chandrikapersad Santokhi om deze regel ook voor een bepaalde periode op te nemen als deel van de aangekondigde solidariteitsheffing voor huidige en voormalige politici en beleidsmakers. “De gewezen ministers kunnen die bijdrage nu dus leveren door die auto’s ter beschikking te stellen aan de staat, zodat de nieuwe ministers ermee kunnen werken. Hierdoor hebben ze ook bijgedragen”, aldus Jogi.

Meest geavanceerde auto voor president en vp

Wat de dienstwagens en volgauto’s voor de president en vicepresident betreft, kan er volgens de VHP’er wel een uitzondering worden gemaakt gezien het aspect van veiligheid. “Ik zou zelf voorstellen dat de president de meest geavanceerde auto krijgt. Bulletproof. Het gaat uiteindelijk om het ambt dat hij bekleed”, benadrukt de parlementariër. Op social media gaat een document viraal waar een VW Amarok, bouwjaar onbekend, overgekocht is door ex-LVV-minister Rabin Parmessar voor SRD 20.048,32, volgens een taxatie opgemaakt door de afdeling Autowerkplaats. De winkelwaarde van zo een Amarok loopt al gauw tegen de USD 52.000. Parmessar beroept zich op een bestaande oude regeling voor gewezen ministers.

Kabinet Bouterse kampioen in peperdure auto’s

Tijdens de periode van president Desi Bouterse zijn honderd duizenden aan Amerikaanse dollars besteed aan het aankopen van dure gepantserde auto’s voor zowel het toenmalig staatshoofd als enkele leden van de toenmalige regering. Zo schafte het kabinet van de president in 2013 zes gepantserde voertuigen. Deze kosten elk tussen de USD 300.000 en USD 400.000. Eén van de voertuigen, een Cadillac Escalade (Limousine conversion 2013), werd toegewezen aan Bouterse. Hetzelfde cultuur werd voortgezet recent nog door ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname. Hij kocht een gepantserde Lexus voor USD 280.000 en een Range Rover voor Euro 285.000

FR

error: Kopiëren mag niet!