Milieuvandalisme in de Cultuurtuin

“Dit is gekte”

Direct achter de Paramaribo Zoo dreigt de Cultuurtuinlaan verder ontbost te worden. Afgelopen dinsdag werd een eind gemaakt aan de ontbossing van een deel van de Cultuurtuin. De politie kon in opdracht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een einde maken aan de ontbossingswerkzaamheden met zwaar materieel. De zaak kwam aan het rollen nadat Hans Girjasing van de Rotary Suriname maandagmiddag de ontbossingsactiviteiten waarnam. Girjasing spreekt van milieuvandalisme dat gestuit moet worden.

Milieuactivisten, natuurliefhebbers en verschillende organisaties hebben donderdag opnieuw poolshoogte genomen, onder hen ook Erlan Sleur van Probios. Er bestonden aanwijzingen dat terwijl de inauguratie van de nieuwe president, vicepresident en ministers plaatsvond, in stilte nog een flink aantal bomen zouden sneuvelen. De grote vraag wie opdracht heeft gegeven, kon niet worden beantwoord. Wel is de algemene opvatting van allen, die naar de  Cultuurtuin op waren getrokken, dat van het enige unieke stuk natuur in Paramaribo afgebleven moet worden. “Op dit moment is ongeveer een halve hectare weggedozerd”, zegt Marina Da Costa van de organisatie Opeté. Volgens Dacosta stond 10 hectare op de planning. Da Costa is blij dat een aantal personen alvast de oproep heeft ondersteund om het bos te beschermen. Een natuurliefhebber zegt elke dag van het bos te genieten tijdens het joggen. “En dan kom je de volgende dag hier en zie je dit.” Het is verschrikkelijk, vult hij aan, vooral omdat het zonder aankondiging is gebeurd. Een vrouw merkt op dat een aankondiging juist niet te verwachten is, maar noemt dat kortweg “schandalig”. “Men wil nog even snel mensen accommoderen.”

John Krishnadath: “Aantasting van ons erfgoed”
John Krishnadath (voorzitter Surinaamse Voetbalbond), die ter plekke aanwezig was, noemt de situatie ongehoord. “De bomen die hier zijn geplant, komen uit de landen waar onze voorouders vandaan komen.” Die bomen zijn hier naartoe gebracht om te planten en je vindt ze nergens. Krishnadath spreekt over “aantasting van ons erfgoed”. De bestemming van het gebied is een vraagteken, maar de cultuurtuin is altijd in beheer geweest van het ministerie van Landbouw, Veeteelt, en Visserij (LVV). Ook al zou het domeingrond zijn, dit zijn kwaliteitsbomen in een proeftuin. Het doel was om met verschillende gewassen te experimenten. “Als zo een stuk grond in de boezem van de staat terugkeert, dan slaan mensen hun slag”, zegt Krishnadath. Hij noemde ook plantage Mariënburg als voorbeeld, waar het eigendom op een bepaald moment verviel en terugkeerde naar de staat. “En daarna slaat iemand zijn slag, maar de Cultuurtuin is toch iets heel anders. Het is van ons allemaal.”


John Goedschalk: “Dit gaat niet gebeuren”

John Goedschalk, directeur van Conservation International (CI), laat zijn afkeuring duidelijk blijken. “Dit gaat niet gebeuren. We hebben wachters aangetrokken die nu onderweg zijn om het gebied te bewaken, want dit is van het volk en behoort tot ons cultureel erfgoed en het kan nooit van een individu worden.” Goedschalk: “Ik zeg niet dat je het gebied niet beter kan benutten, maar niet dat het op deze manier vernietigd moet worden.” De directeur van CI maakt duidelijk dat dit een natuurgebied betreft en dat onze wetgeving nog steeds niet op een adequate manier ervoor zorgt dat dit soort handelingen kunnen worden aangepakt. “Dit is gekte.” Het argument dat als de grond domeingrond is of dit wel geoorloofd zou zijn, gaat niet op voor Goedschalk. “Het is ons land. Niet omdat je toevallig in die positie zit, heb je het recht om dit van de Surinaamse gemeenschap af te pakken.” Dat het menens is, blijkt wel uit het feit dat er direct wachters zijn geplaatst door CI.

John Altenberg – vol ongeloof
Ook John Altenberg, de directeur van de Paramaribo Zoo, die met zijn terrein grenst aan het gebied waar de activiteiten plaatsvinden, kijkt geschrokken naar de ravage. Hij staart vol ongeloof naar het halve hectare verdwenen bos. Altenberg heeft zich al langer dan 10 jaren ingezet om de bomen op het eigen terrein van de Zoo zoveel mogelijk in stand te houden, zodat ook de dieren in de omgeving kunnen blijven voortbestaan. Vooral de apen in het wild, die in de ‘owru cul’ veel voorkomen, zien hun leef- en voedselgebied steeds kleiner worden. De dierentuin betaalt de prijs voor onplanmatig handelen, want daar gaan de apen voedsel ‘stelen’, in de voederbakken van de dieren van de Paramaribo Zoo, die zelf al noodlijdend is.

Vertrokken

De eigenaar van de graafmachine kon na verschillende pogingen niet worden bereikt. Hij was in bespreking. Marina Da Costa en Yves Tjon, voorzitter van UTGS, bevestigde in de middaguren dat de graafmachine was vertrokken.  

RB

error: Kopiëren mag niet!