Pandemische duik in vliegtuigleveringen

Boeing leverde 70 vliegtuigen, terwijl concurrent Airbus in de eerste helft van 2020 196 vliegtuigen leverde, tegenover respectievelijk 239 en 389 in 2019. De leveringen van Boeing kwamen tot stand na het aan de grond houden van de 737 MAX. Boeing zal de volledige resultaten van het tweede kwartaal op woensdag 29 juli rapporteren.

In de zomermaanden is er meestal een toename van de orders met de tweejaarlijkse vliegshows in Groot-Brittannië en Frankrijk. Dit jaar is de Farnborough International Airshow afgelast vanwege de pandemie van het coronavirus.

De lucht- en ruimtevaartgiganten Airbus en Boeing verkochten in juni slechts één vliegtuig, omdat de economische gevolgen van de pandemie voor de luchtvaartindustrie en het aan de grond gehouden 737 MAX-schandaal nog steeds van invloed zijn op de orderportefeuilles. FedEx kocht een enkel vrachtvliegtuig van het type Boeing 767.

Boeing leverde in het tweede kwartaal slechts 20 commerciële vliegtuigen, het laagste aantal sinds 1977. Die leveringen omvatten zeven 787 Dreamliners en vier 777 vliegtuigen.

De leveringen van Boeing hebben maandenlang geleden onder twee 737 MAX-rampen en het aan de grond houden van de wereldvloot. De leveringen van 737 MAX-vliegtuigen staan sinds maart 2019 in de wacht.

De Europese lucht- en ruimtevaartreus Airbus meldde geen nieuwe orders in juni — de tweede achtereenvolgende maand zonder verkoop.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: