De UV-licht-robots die COVID-19 op afstand houden

Heathrow Airport in het Verenigd Koninkrijk zet virusdodende ultraviolet licht reinigingsrobots in om het risico op overdracht van het coronavirus te verminderen.

Ultraviolet (UV) licht reinigingsrobots beginnen te verschijnen in ziekenhuizen, hotels, kantoren, gymnastiekzalen en luchthavens over de hele wereld, waaronder het Londense Heathrow.

De Deense firma UVD Robotics is de eerste die een dergelijke technologie op de markt brengt met zijn 70.000 dollar UV-desinfectie-robot, een autonoom apparaat op wielen dat door het personeel met behulp van een smartphone-app naar een ruimte kan worden gesommeerd en dat de opdracht krijgt om een ruimte te desinfecteren met behulp van de verticale kolom van UV-licht.

UV-licht is een vorm van elektromagnetische straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Een subtype van UV is kortegolf ultraviolet C (UVC) dat kan worden gebruikt als een kiemdodende bestraler, dat wil zeggen dat het bacteriën en virussen zoals COVID-19 doodt door het verstoren van hun DNA.

UVC is schadelijk voor mens en dier, omdat het huid- en oogletsel kan veroorzaken. Om de veiligheid te waarborgen, worden de robots geïnstrueerd om ’s nachts of in gebieden zonder mensen te opereren.

Op dezelfde manier gebruikt Kone, een Finse lift- en roltrappenfirma, een UVD-lamp voor roltrap- en rolbandrails. Verborgen in de vloer, terwijl de bewegende leuninggordel ongezien doorloopt, desinfecteert het licht het rubber voordat het weer op de barrière komt, om weer door mensen te worden aangeraakt.

Zulke opkomende innovaties zijn niet goedkoop, maar radicaal nieuwe technologieën worden steeds meer gezien als een noodzakelijke manier om met de pandemie om te gaan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: