Cultuurtuin wordt ontbost!

Gisteren, op de dag van de inauguratie van de nieuwe president, is er met een grote graafmachine 150 maal 20 meter achter Paramaribo Zoo ontbost. Verschillenden milieuorganisaties trokken aan de bel en waren ter plekke. Cultuurtuin valt onder beheer van Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) en bevat ook de gronden van Paramaribo Zoo, Dierenasiel, 4 voetbalvelden en verschillende looppaden door vele hectare bos in Paramaribo Noord. Het bestuur wordt bepaald door de Surinaamse overheid via het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Financiering ervan vindt plaats door ecotoerisme activiteiten en o.a. de World Wide Fund for Nature(WWF).

Het is de aanwezige milieuactivisten gelukt de graafmachine tot stilstaan te motiveren. De operator vond het zelf erg dat het gebied werd ontbost. Hij kon niet zeggen wie zijn werkgever was en wie de nieuwe eigenaar is van de grond. De opdracht om te ontbossen was recent gegeven. Stinasu is niet te bereiken voor verantwoording. Er werd gesproken over het verkavelen van tot 10 hectare bos, maar dit kon niet worden bevestigd. Erlan Sleur van Stichting ProBios is één van de aanwezige mensen die kwam protesteren. Met een drone is een schatting gemaakt van de schade. “Dit is niet de enige plek natuurlijk. Er zijn rapportages over heel Suriname dat uit natuurreservaten en parken er stukken grond zijn weggegeven aan partijloyalisten net voor de regeringsoverdracht. We hebben het hier even kunnen stopzetten, maar we moeten weten wie hiervoor verantwoordelijk is.”

Anwar Alibux van Stichting Samarja was ook ter plekke. “Juist op deze dag is er besloten met grof geweld de natuur hier de das om te doen. We hebben metingen genomen. Het open gegraven bos is nog geen 6 meter van de schutting van Paramaribo Zoo. Sommige van de bomen en vegetatie hier zijn uniek. Het was immers een locatie om planten en gewassen te testen 100 jaar terug. 10 jaar hebben we het natuurverscheurend beleid moeten nemen van de NDP-regering. Dat ze nog willen natrappen op de eerste dag van president Santokhi zegt al wat voor mensen hier bezig zijn. We hopen dat er wel degelijk milieubeleid en natuurbescherming komt. Er wordt veel verwacht van deze nieuwe regering. Milieuorganisaties vragen niet veel. Behouden en beschermen van wat we hebben, netjes houden van wat we gebruiken.”

De graafmachineoperator gaf aan dat zijn werkgever de opdracht had gegeven de graafmachine weg te brengen na protest van de verschillende milieuorganisaties. Het is niet bekend wat het vervolg gaat zijn. “Stinasu is duidelijk medeplichtig in wat hier ook gebeurt. Er is geen milieudirectoraat om aan te klagen en het Nimos houdt zich niet bezig met natuur- of milieuzaken. Wij milieuorganisaties zijn de eerste en laatste lijn van bescherming als het gaat om onze natuur. Dat is echt zielig. Maar net als voorheen gaan we bundelen en hierop letten”, aldus Anwar Alibux, voorzitter van Stichting Samarja.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: